Execuția, în Arabia Saudită, a liderului şiit Nimr Baqer al-Nimr, un critic al regimului sunit de la Riad, laolaltă cu alte 40 de persoane, a dus la escaladarea la maximum a tensiunii între această ţară şi Iran.
La Teheran, manifestanţi furioşi au aruncat cu coctailuri Molotov în ambasada saudită şi au pătruns în interior. A fost atacat, de asemenea, consulatul saudit din orașul iranian Machhad.
În acelaşi timp, Iranul, preponderent şiit, a acuzat guvernul saudit că „sprijină pe de o parte mișcările teroriste și extremiste și în același timp folosește limbajul represiunii și pedeapsa cu moartea împotriva adversarilor săi interni”.
A urmat un război al declaraţiilor. Autorităţile saudite au acuzat regimul iranian că lansează „fără rușine amenințări legate de drepturile omului, în timp ce chiar el a executat sute de iranieni anul trecut fără un cadru legal clar”.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ţinut să anunţe că „sângele nedrept vărsat al acestui martir oprimat va produce fără îndoială efecte în curând și răzbunarea mâinii divine va cădea asupra politicienilor saudiți. Acest savant oprimat nu a încurajat oamenii să pună mâna pe arme și nici nu a complotat în secret, el doar a formulat deschis niște critici”. Iranul a găzduit proteste îndreptate nu numai împotriva Arabiei Saudite, ci şi a SUA şi Israelului.
Duminică seara, ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a anunțat întreruperea relațiilor diplomatice ale ţării sale cu Iranul şi le-a dat 48 de ore diplomaţilor iranieni să părăsească ţara. Saudiţii au început să părăsească în următoarele ore Iranul. Luni seara, ultima decizie a venit de la Riad: regimul saudit întrerupe legăturile aeriene cu Teheranul.