Criza fără precedent a laptelui din Europa, reflectată în problemele producătorilor din Banat

410

Europa se confruntă cu o criză fără precedent în industria laptelui. O spun europarlamentarii, care încearcă că găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei. Şi, în timp ce europenii rămân fără lapte, în Banat producătorii se confruntă şi ei cu probleme. Cea mai mare este preţul prea mic pe care îl câştigă pentru fiecare litru de lapte vândut.

„În România, piața de profil este blocată din cauza acestei crize internaționale. Pe de o parte, fermierii nu au cui să își vândă produsele, pe de cealaltă parte, comercianții nu au înțeles semnalul pieței și nu au scăzut prețurile corespunzător cu reducerea acestora la producător. Fermierii din țara noastră au probleme serioase din cauza faptului că prețul pe care îl primesc este de 10 ori mai mic decât cel cu care ajunge să fie comercializat produsul lor în magazine. De asemenea, tot ei reclamă întârzieri nepermise în plata fondurilor europene și naționale pentru agricultură și spun că subvențiile sunt singura șansă de redresare”, declară Laurențiu Rebega, membru al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

Aceleaşi probleme se regăsesc şi pe piaţa din Europa, iar măsurile întârzie să apară.

„Industria produselor lactate din UE este într-o criză fără precedent. Produsele lactate foarte ieftine, supraproducția în raport cu cererea, fluctuațiile mari de preț, dezastrele naturale și epidemiile cu care se confruntă acest sector au îngreunat considerabil situația producătorilor. Prețurile foarte mici obligă fermierii europeni, la nivel individual, să producă mai mult lapte pentru a evita falimentul. E clar de ce vorbim de un cerc vicios: pe de o parte producătorii sunt forțați să producă și mai mult, iar pe de altă parte, la nivel colectiv, acest fenomen de creștere face ca prețurile să coboare și mai mult. E inadmisibil că, în multe țări, „laptele a ajuns mai ieftin decât apa îmbuteliată”, potrivit CNN Money. În medie, în statele UE, o sticlă de apă de un litru costă 1,34 de euro, în timp ce un litru de lapte este cu aproape 50 de euro-cenți mai ieftină, adică, 0,89 euro. Acest lucru reprezintă un dezastru pentru fermieri. Momentul în care cotele de lapte au fost ridicate a coincis cu anumite dezechilibre pe piața mondială, date fie de embargoul impus Federației Ruse, fie de scăderea cererii dinspre China, fapt care a produs o nouă fază de turbulențe. Nu e de neglijat faptul că Rusia este al doilea cel mai mare importator de lapte din lume”, mai spune europarlamentarul.

Producătorii de lapte şi produse lactate din Banat au atras atenţia de nenumărate ori că dacă preţul nu este reglementat şi el continuă să scadă, fermele se vor închide rând pe rând şi vom ajunge să importăm lapte, deşi România este o ţară cu tradiţie în creşterea animalelor care dau lapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.