Un artist timișorean deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim (Franța). Artistul vizual Cristian Sida a fost invitat de curatorii francezi să expună în suburbia Strasbourgului, în cel mai important muzeu de artă contemporană din Alsacia.
Cristian Sida a expus deja la Paris, New York, Viena, Biarritz, Budapesta, Izmir, Karlsruhe, iar acum este cotat drept unul dintre cei mai mari pictori ai Europei Centrale. Expoziția sa prezintă o retrospectivă a ultimilor săi ani de creație: ”Călătorie în culori”. Astfel, în suburbia orașului Strasbourg, la Muzeul PASO («un loc de viață, de întâlniri, de schimburi și de creație» după cum se prezintă acest spațiu conceput pentru expoziții de amploare) Cristian Sida prezintă un număr de 42 de lucrări, picturi în tehnică mixă, de foarte
mari dimensiuni, dar și unele din ultima sa serie de creație. Au fost selectate pentru acest eveniment, mărturisește artistul, opere reprezentative din fiecare etapă: Satyricon (2006 – 2009), Vanitas Mundi, Noli me tangere (2012 – 2014), Pour les Privés d’ Amour et de
Pinard (2016 – prezent ).
”Cristian Sida se află în avangarda picturii europene actuale, intense, plină de emoție și de sens. El iubește formatele mari, spectaculoase și intense; stâpânind toate tehnicile: ulei, acril, cărbune, colaje, sepia. Între abstracție și figurație, lucrările sale sunt ghidate de culoare, uneori pastel, diafan și clar, uneori întunecat și negru, dar încă în viață”, notează organizatorii expoziției de la Muzeul PASO. Vernisajul va avea loc marți, 26, septembrie, în prezența directoarei Muzeului PASO, Anne-France Boisennin, și a celor mai importanți
colecționari din Franța, Germania, Elveția și România. Expoziția va rămâne deschisă până pe 21 octombrie.
”Vreau să colorez fără limită. Culoarea este congenitală pentru limbajul desenului”, spune artistul. Din abstracțiunile sale pline de culoare, uneori apar un corp, o față, un craniu, într-un tablou sensibil care reflectă, deopotrivă putere și fragilitate, constructivism sau instinct.
Cristian Sida este unul din cei mai în vogă artiști vizuali români contemporani. Cu zeci de expoziții în țară și străinătate la activ, artistul este, de mulți ani, pe jumătate rezident în Franța unde participă la proiecte de anvergură. Pe lângă numeroase expoziții și prezențe în galerii franceze, în urmă cu trei ani a finalizat o serie de picturi murale monumentale care împodobesc clădirile din Mericourt, în Regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens. Anul trecut a fost recompensat cu „Premiul pentru pictură” al Uniunii Artiștilor Plastici din România, în cadrul Salonului Național de Pictură, ediția 2015.
Doctor în arte vizuale, cu studii la Panteon Sorbonne Paris 1, Cristian Sida, francofil declarat, este conferențiar la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara.
”Pe pânzele mele coapte viața își plimbă cuvintele altfel, și îmi dau seama ca totul abia acum începe. Cu mulți ani în urmă, fostul meu profesor, Romul Nuțiu, mi-a spus că voi ajunge artist la 42 de ani. Mă gandesc la Serge Gainsbourg și la Nuțiu dimineața, la prânz și seara; am 43 de ani și sunt băiat”, mărturisește Cristian Sida. Este un artist al cărui crez e simplu: ”Să pictez cu sufletul la gură, asta înseamnă pentru mine sinceritatea maximă în artă. Îi mulțumesc prietenului meu Jean Howiller pentru ideea de a expune într-una din cele mai frumoase și moderne săli în care am avut ocazia să îmi prezint lucrările până în prezent”.