1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Criminalul care a îngrozit vestul tării, eliberat de o instanță de judecată!

Criminalul care a înspăimântat România, în anii 1990, ucigând cinci persoane, a fost eliberat, zilele trecute, din închisoare. Beniamin Jian, care și-a schimbat numele între timp în Laichici, după numele cântăreței de muzică populară Liliana Laichici, a fost condamnat inițial la detenție pe viață, dar, în 2014, pedeapsa i s-a schimbat în 25 de ani de închisoare. Decizia definitivă de liberare condiționată a fost luată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, după 22 de ani de la momentul condamnării, scrie glasulhunedoarei.ro.

Beniamin Jian a fost considerat unul dintre cei mai odioşi criminali din România ultimelor decenii. Bărbatul de 63 de ani și-a petrecut ultimii 22 de ani în închisoare, după ce a executat cu o armă cinci persoane nevinovate, în data de 6 martie 1995. Cunoscut ca un „procesoman”, Jian a făcut în ultimii ani numeroase cereri de liberare condiționată, cerând instanței să îl pună în libertate, pentru că și-ar fi ispășit pedeapsa. În zadar, însă. Toți judecătorii au considerat că el nu trebuie să fie în libertate. Ultima încercare a fost însă cu noroc. Instanța Judecătoriei Bistrița a respins cererea de liberare, iar Tribunalul i-a admis contestația lui Beniamin Laichici. Sentința este definitivă.

Judecătoria nu a avut convingerea că Beniamin nu va mai comite infracțiuni

În motivarea sentinței date, prin care Tribunalul Bistrița Năsăud a desființat sentința magistraților de la instanța de fond, iar Beniamin Laichici a fost eliberat, se arată că Judecătoria Bistrița nu a avut convingerea că acesta nu va mai comite infracțiuni.

„Instanța de fond a apreciat că o persoană condamnată inițial la detențiune pe viață, înlocuită ulterior cu închisoarea de 25 de ani, trebuie să depună, pentru a demonstra că este eligibil pentru liberare condiționată, eforturi mult mai consistente decât, spre exemplu, un condamnat pentru furt care nu a mai suferit alte condamnări în trecut. Aceste eforturi susținute lipsesc în prezenta cauză, recompensele sau participările la programe nu apar metodic, consecvent, în caracterizarea depusă la dosar, motiv pentru care prima instanță a apreciat că eforturile petentului nu au fost susținute, și astfel nu pot crea convingerea că petentul s-a reeducat și nu va mai comite infracțiuni”, se arată în motivare.

Cu toate acestea, Tribunalul l-a eliberat pe ucigaș, considerând că a plătit pentru faptele sale, scopul pedepsei – de corecție și prevenție – fiind realizat.

Pedeapsa pe viaţă, schimbată cu una mai blândă

Beniamin Laichici a fost condamnat pe viaţă în 1996, la circa un an de la tragediile provocate în Abrud şi Deva. Curtea Supremă de Justiţie a României a definitivat sentinţa în 1998. Primul pas spre eliberarea din închisoare a fost făcut de Beniamin Laichici în martie 2014, când contestaţia împotriva sentinţei de detenţie pe viaţă care a depus-o la Tribunalul Timiş i-a fost admisă. Magistraţii i-au înlocuit vechea condamnare din 1998, pentru infracţiuni de omor deosebit de grav, tentativă la omor deosebit de grav, omor deosebit de grav, lipsire de libertate în mod ilegal şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, cu pedeapsa închisorii de 25 de ani, pentru aceleaşi fapte. Pe vechiul Cod Penal era prevăzut ca la vârsta de 60 de ani condamnaţii să poată face o cerere de schimbare în 25 de ani a unei condamnări pe viaţă. În Noul Cod Penal se prevede ca în cazul persoanelor condamnate la detenţie pe viaţă, atunci când împlinesc 65 de ani în timpul executării pedepsei, această pedeapsă să poată fi înlocuită cu una de 30 de ani de detenţie. Beniamin Jian a beneficiat de prevederile vechiului Cod Penal.

Crimele odioase

Crimele comise de Beniamin Jian au fost motivate de acesta din dorinţa de răzbunare. Părăsit de soţia sa la începutul anului 1995, bărbatul s-a dezlănţuit împotriva ei, a familiei şi a apropiaţilor acesteia. Cu gândul că soţia îl înşela cu şeful firmei de pază la care lucra, Beniamin Jian a împrumutat o armă de vânătoare de la un coleg de serviciu, iar în 6 martie 1995 s-a deplasat cu un taxi până la Abrud, unde locuiau cumnaţii săi. L-a ucis pe unul dintre ei, Marin Gherasim Sicoe, şi pe un vecin al acestuia, Ioan Tuhuţ. S-a întors apoi în Deva unde s-a întâlnit cu colegul său, Gheorghe Pop, căruia i-a cerut să îi mai lase arma, pentru a comite alte crime. Acesta l-a refuzat, dar a fost ucis cu sânge rece, cu patru focuri de armă. Câteva ore mai târziu, Beniamin s-a prezentat la locul de muncă al soţiei sale, un chioşc din zona gării din Deva. Femeia nu era la lucru, ascunzându-se de mai multe zile de teama soţului ei. Acolo, Beniamin Jian a împuşcat în cap o tânără care era colegă de serviciu cu soţia sa. Setea de sânge a criminalului s-a potolit după ce a mai ucis cu patru focuri de armă pe Florian Faur, şeful său bănuit de legături amoroase cu soţia sa. Crima a avut loc în plină stradă, în faţa Baroului de Avocatură din Deva, în zona unde victima locuia. Înarmat, criminalul s-a deplasat la sediul Poliţiei din Deva pentru a se preda. Potrivit relatărilor vremii, Beniamin Jian a ajuns la Poliţie înaintea începerii programului de lucru şi a trebuit să aştepte sosirea la sediu a poliţiştilor. Le-a predat arma şi cele trei cartuşe pe care le mai avea.

Sursa text+foto: glasulhunedoarei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cât câștigă un muncitor necalificat care se angajează la multinaționalele din Timișoara?

Mesajul unui tânăr enervat că în Timișoara o companie multinațională angajează muncitori necalificați, ca operatori în producție, oferind venituri lunare în jurul a 4.000...

Integrare educațională non-formală prin programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, dedicat cultivării motivației de a învăța

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat începând cu anul universitar 2024-2025, programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, program care constă în derularea de activități...

Citește și :