Numărul infracţiunilor comise în incinta şcolilor din judeţul Timiş şi în zonele adiacente ale acestora a scăzut cu peste 9% în primul semestru al acestui an şcolar faţă de perioada similară a anului anterior, cele mai multe dintre acestea înregistrându-se în mediul urban.
„În perioada septembrie 2017- ianuarie 2018, la nivelul Poliţiei Timiş au fost sesizate 20 de infracţiuni comise în incinta şi zona adiacentă a unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu două mai puţin decât în perioada similară a anului şcolar precedent. (…). Dintre acestea, 17 au fost înregistrate în mediul urban şi trei în mediul rural”, au arătat miercuri reprezentanţii Poliţiei Timiş în cadrul colegiului prefectural.
Majoritatea victimelor, dar şi a autorilor de fapte penale sesizate o reprezintă elevii, iar la comiterea celor 20 de fapte au participat 14 autori, cu cinci mai puţin decât în perioada de referinţă anterioară.
„Din totalul de 14 autori, 11 au fost elevi, cu doi mai puţin faţă de perioada similară a anului şcolar precedent, iar în cazul autorilor profesori a fost înregistrată o creştere de plus doi, faţă de aceeaşi perioadă, de la unul la trei”, au menţionat poliţiştii.
Ei au anunţat că a scăzut şi numărul victimelor, cu două persoane, cele mai multe infracţiuni fiind comise la liceele „Grigore Moisil” (Timişoara), Colegiul Tehnic „Henri Coandă” (Timişoara), Liceul Teoretic „David Oniga” (comuna Giroc) şi Liceul Teoretic Recaş, cu câte două fapte fiecare.
În altă ordine de idei, din cele 585 de unităţi de învăţământ preuniversitar 83 sunt asigurate cu o formă de pază (46 cu pază proprie, 22 cu pază cu societăţi specializate şi 15 cu pază mixtă), iar 140 de unităţi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (45 grădiniţe, 71 şcoli primare sau gimnaziale şi 24 licee sau colegii).
La nivelul judeţului Timiş, numărul unităţilor de învăţământ care nu dispun de pază umană şi nici de sisteme tehnice de supraveghere video este de 184, din care 39 în urban şi 145 în rural, dintre acestea 143 fiind grădiniţe (33 în urban şi 110 în rural) şi 41 de şcoli primare sau gimnaziale (şase în urban şi 35 în rural). AGERPRES