Creștere uriașă a prețurilor la gaze și curent! Ce s-a întâmplat din Ianuarie și până acum

345

Prețul gazului și al energiei electrice consumate de gospodăriile din România s-a majorat încontinuu de la începutul lui 2017 până în prezent. Cu aproape 14% creștere la electricitate și cu circa 20% la gaze, România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește scumpirea utilităților energetice.

De la începutul acestei luni, consumatorii cas­­nici alimentaţi de Engie România, prin­cipalul furnizor de gaze pe piaţa reglementată, vor achita facturi mai mari, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a majorat preţurile cu 10%. Acesta este cea de-a doua majorare aplicată de la începutul acestui an.

La 1 octombrie, ANRE, condusă la acea vreme de Niculae Havrileţ, trebuia să efectueze o majorare a preţului gaze de 5% pentru consumatorii casnici. S-a amânat însă, declarativ, până la 1 noiembrie, apoi nu s-a mai făcut deloc. Mandatul lui Havrileţ a expirat la 31 octombrie, în locul lui venind deputatul PSD Dumitru Chiriţă, de la Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, care nu a efectuat majorarea de preţ cerută insistent de furnizori, care menţionau şi ajustări de 20%.

„Preţul gazelor pentru populaţie nu va mai creşte în această iarnă, iar ANRE va analiza o eventuală modificare a tarifelor în cursul lunii martie“, spunea, înaintea înlocuirii şefului ANRE, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, fostul şef al lui Chiriţă.

Dar s-a scumpit, surprinzător, prin decizie ANRE, mult mai devreme, în plină iarnă – ianuarie, cu 8% în medie. Acum, printr-o altă decizie, de la 1 aprilie, a fost operată o nouă majorare, de 10%. A doua scumpire este doar pentru jumătate de ţară, mai precis pentru clienţii ENGIE, care astfel contabilizează aproape 20% în plus pe factură, în doar trei luni.

Cum e format preţul

Aproximativ jumătate din preţul plătit de consumatorii casnici este reprezentat de tariful gazului natural, cealaltă jumătate reprezentanând tarife de distribuţie, transport, înmagazinare – toate reglementate – şi taxe. Preţul final este şi el reglementat. De la 1 aprilie anul trecut a fost liberalizat doar preţul gazului.

Imediat după acest moment, preţul gazului pentru consumatorii casnici s-a aliniat celui de piaţă liberă, urcând de la 60 de lei/MWh la 72 de lei pe MWh. În iarna care tocmai a trecut, a urcat şi mai mult, până la peste 90 de lei. Pe această creştere cu până la 40% a costurilor de achiziţie a gazului se bazau furnizorii când cereau scumpirea gazului, anume că marfa li s-a scumpit foarte mult, dar ANRE nu le recunoaşte costul suplimentar în factura gospodăriilor.

Într-un final, iată, a fost recunoscut, mai mult pentru ENGIE, care facturează casnicii cu 20% mai mult decât în 31 decembrie 2017. Este adevărat că, de câţiva ani, preţul perceput de E.ON, în nord, era cu până la 15% mai mare decât cel al ENGIE, în sud. Diferenţa era justificată pe costurile de distribuţie mai mari ale E.ON, pentru că este mai greu să aduci gazul la consumator în zonele deluroase sau muntoase, aşa cum sunt Moldova şi Transilvania. România are circa 3 milioane de consumatori casnici de gaze, arondaţi, în proporţie de 95% la ENGIE şi E.ON. Preţul final al gazului rămâne reglementat până în 2022.

Citește continuarea pe capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.