Cresc salariile, dar scad sporurile. Cine sunt cei afectați de noile modificări

945

Angajații din Sănătate urmează să primească, zilele acestea, primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, iar mulți spun că veniturile lor nete urmează să scadă.

Problema este mai veche și a apărut din nepriceperea celor ce au modificat legislația în domeniu, spune la RFI Viorel Rotila, managerul Federației ”Solidaritatea Sanitară”. Unul din efectele negative ale ”Regulamentului de sporuri”, mai spune Viorel Rotila, este că zeci de mii de salariați din sistemul sanitar vor fi în situația pierderilor salariale.

“Sumele alocate pentru creșterile salariale, creșterea de baza, brut, sunt mult mai mici decât creșterile anunțate și atunci creșterea se face fie pe banii acelusi salariat fie pe banii altor salariați. Cam această a fost marea inginerie financiară, gândită anul trecut prin intermediul Legii Salarizării și am precizat încă de atunci că asta se va întâmplă. Singură diferența este că acum apar fluturașii de salarii și salariații încep să descopere. Noi nu am fost credibili, a fost mai credibil Guvernul fiindcă e mai ușor să spui că îți va crește salariul decât să spui că nu îți va crește și atunci salariații constată că uitați, asta s-a întâmplat și încercăm să găsim soluții pentru a ieși din această criză.

Medicii vor avea creșteri între 34-150%

În mod cert, în zona de medici veniturile cresc, cea mai mică creștere de venituri este undeva la 34-40%. Avem creșteri de venituri pe anumite categorii profesionale, oricum s-ar așeza sporurile vom avea o creștere a veniturilor medicilor, cel mai mic va fi de 34% și cea mai mare va fi de 150%. Pentru anumite categorii profesionale avem creșteri ale veniturilor nete. Doar că inclusiv această categorie profesional avea în mentalul lor veniturile împărțite pe categorii: venituri pe salariile de baza și venituri din sporuri. Problema este că, inclusiv în cazul medicilor, s-au crescut foarte mult veniturile din salariile de baza pe seama veniturilor din sporuri. Și atunci și ei sunt nemulțumiți, deși o să aibe creșteri ale veniturilor nete, simțindu-se, pe bună dreptate, furați, deoarece Guvernul i-a anunțat că vor avea și creșteri salariale și sporuri.

Asistenții medicali se află la riscul de a pierde venituri

În zona asistenților medicali vom avea în jur de 20% pe estimările noastre actuale, încă se află la risc de a pierde venituri. Restul 80% vor avea creșteri ale veniturilor, însă cea mai mare creștere va fi undeva la 28%, ori asistenții au fost anunțați de către Guvern că vor avea 57%. Nu mai sunt suficienți bani pt sporuri și atunci sporurile devin un mijloc de pierdere a veniturilor, ceea ce știm deja ce asistenți riscă să piardă la venituri, cei care aveau sporurile mari și cărora li se va reduce aceste sporuri. Mai avem cca 80.000 de salariați din Sănătate care se află la risc, de a le scădea veniturile.”, a spus Viorel Rotilă, managerul Federației ”Solidaritatea Sanitară”.

Zeci de angajați ai Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București au protestat din nou în curtea spitalului, nemulțumiți că, odată cu reducerea sporurilor, le-au scăzut salariile cu până la 1.400 de lei.

Și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași aproape o sută de angajați au ieșit în față unității, având aceleași nemulțumiri. Salariații din cele două unități au protestat și înainte de Paște.

Să amintim că guvernul a aprobat recent regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaților din sistemul sanitar, care stabilește procente diferențiate în funcție de condițiile fiecărui loc de muncă. Legea prevede un nivel maxim de 30% din suma salarilor de baza la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Sindicaliștii din sănătate au anunțat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt așteptați cel puțin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urmă greva generală.

Unii angajați din Sănătate nu și-au primit salariile nici acum, acestea fiindu-le promise încă dinainte de Paște, pe dată de 5 aprilie. Cel puțîn, cu această situație se confruntă personalul medical al Policlinicii Spitalului Județean Timișoara.

sursa: televiziunea-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.