(FOTO-VIDEO) Credincioșii romano-catolici au primit vestea minunată a Învierii

205

Anul acesta a fost unul mai deosebit pentru credincioșii catolici din Banat. Față de anii trecuți când toate celebrările legate de Sărbătoarea Învierii erau legate mai cu seamă de Catedrala Diecezană din Piața Domului (Unirii) acum au avut un caracter itinerant pe la diversele biserici ale orașului. Faptul se datorează amplului șantier ce se desfășoară pentru renovarea Domului.

În piața Romanilor, pe platoul din fața bisericii parohiale a Fabricului (Timișoara II) Millennium s-au adunat o mulțime de credincioși ce așteptau minunata veste. Biserica, deși de dimensiuni impresionante, a fost aproape plină.

Celebrarea Vigiliei Pascale (Învierea) a început ca intotdeauna cu o precizie de apreciat la ora 20.00, în fața bisericii cu ritualul Sfinţii Focului. Cei ce se așteptau la binecunoscutul rug înalt în flăcări au văzut un foc mai mic și bine stăpânit într-un suport metalic. Dar solemnitatea a fost la fel de impresionantă și încărcată de același puternic mesaj.

Solemnitatea a fost oficiat de Excelența Sa Monseniorul József-Csaba Pál episcopul romano-catolic de Timisoara. Lumânarea ce ar trebui să dureze până anul viitor a fost aprinsă în mod festiv și apoi lumina sfântă a fost împărțită tuturor credincioșilor.

Astfel toți au intrat cu lumina nouă, binecuvântată, în biserică unde a fost intonat Praeconium-ul Pascal (Imnul bucuriei pascale). Cu adevărat a fost o mare bucurie pe fețele celor ce s-au pregătit pentru eveniment mai mult de o lună așteptând minunata veste a Învierii Mântuitorului nostru.

Evanghelia după sfântul Matei relatează vestea minunată pe care o dă îngerul femeilor ce s-au dus la mormânt. Această veste a îngerului este întărită şi de apariţia lui Cristos cel înviat, iar întâlnirea cu el este motiv de mare bucurie pentru ele.

Nici un om credincios, care s-a pregătit în timpul Postului Mare meditând la suferinţele îndurate de Cristos pentru noi nu poate să nu se bucure. Învierea reprezintă cel mai răsunător şi mai important eveniment al istoriei. Acest eveniment poate fi atestat din punct de vedere istoric, dar nu trebuie redus la istorie. Prin înviere se împlinesc toate profeţiile Vechiului Testament, dar totodată ea este cea care dă sens tuturor celor viitoare.

Această noapte cu adevărat minunată şi luminată, după cum se arată în vestirea solemnă a învierii, este noaptea în care omul trece de la întunericul păcatului la lumina harului mântuitor.

Iar mai apoi, a urmat Sfânta Liturghie a Cuvântului, formată din mai multe lecturi şi Pasalmi din Vechiul dar şi din Testament, apoi Sfinţirea Apei de Botez, înnoirea Promisiunilor de la Botez şi apoi Liturghia Euharistică. La finalul acestora s-a desfîșurat Procesiunea de Înviere. Totul s-a desfășurat în cele mai folosite limbi vorbite în Banat.

Cei ce vor dori să asculte cuvântul Excelenţei Sale Ioszef Csaba Pál, episcop de Timişoara o vor putea face și duminică în biserica parohială din Timișoara III Elisabetin începând cu ora 10.00 la Sfânta Liturghie în limba maghiară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.