Alianța pentru o Românie Curată și portalul anticorupţie cu același nume militează pentru un mediu social cât mai apropiat de normalitate în țara noastră. În ultimul sfert de secol în România au avut loc multe schimbări profunde în toate domeniile imaginabile. Dar nu toate, în integralitatea lor, au fost benefice locuitorilor, nu toate au fost în cadrul legilor atât juridice dar și morale sau de alta factură.
Activiștii alianței militează pentru implicarea nemijlocită a întregii societăți în actul de stopare a corupției, furtului și altor fărădelegi, multe acceptate ca firești chiar de cei ce ar trebui să le stopeze. Prin efort colectiv se poate însănătoși funcţionarea societății româneaști. O inițiativă mai veche a fost așa-numitul „Tur al marilor tunuri”. Sub pretextul unor excursii de vizitare a unor orașe, se făcea de fapt educație civică și se scoteau de sub preș lucrurile necurate din acea localitate. Se vedeau la fața locului tunurile economice și imobiliare ce s-au derulat.
Până acum au fost aduse în fața curioșilor situații ciudate, reprobabile, sau chiar dincolo de limitele legii din Roșia Montană, București, Iași, Focșani și Cluj-Napoca. Și în Timișoara s-a derulat o asemenea „excursie tematică” anul trecut. În primăvara aceasta „turul marilor tunuri” a pornit din nou la drum și a poposit din nou in orașul nostru.
S-a plecat cu un autocar dintr-o parcare din centrul civic ca la orice drumeție obișnuită. Invitați au fost studenții timișoreni, dar au putut participa la acest tur inedit al orașului toți cei interesați să afle mai multe informații despre comunitatea în care locuiesc.
În tur activiștii „România curată” au încercat să transforme corupţia în „obiective turistico-civice” şi să identifice împreună câteva din ţepele trase orașului de profitorii ce au transformat tranziția în beneficiu personal.
Primul obiectiv turistic a fost binecunoscutul bulevard C.D. Loga cu pleiada sa de vile cu statut neclar. Situația clădirii institului francez și vila Internațional au fost larg prezentate cu tot șirul de încălcări ale legii ce au avut loc aici. După cum a accentuat Daniel Befu, unul ghizii acțiunii, se poate spune că sunt foarte puține imobile aici cu totul curate și fără scandaluri.
Un alt punct de oprire au fost la ruinele casei Muhle, ce reprezintă o altă pată de mizerie pe blazonul orașului. La câțiva pași, în apropiere, se afla sediul Academiei Române. Chiar dacă aici ar trebui sa fie totul curat și fără nici o urmă de îndoială legată de activitatea forului științific, tot au fost povestite câteva istorii ciudate. Mai multe din București și din Constanța, dar este tot un aspect negativ alăturat Academiei. Casa Coandă, așezămintele Dalles dar și malul lacului Siutghiol din Mamaia sunt câteva din aceste afaceri tenebroase aduse în atenţie de Daniel Befu.
Arhitecta Alina Gibescu Stoia,de la asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei, ghidul timișorean al acțiunii, a scos în evidență câteva din ciudățeniile înțelegerii greșite a legii de la noi din oraș. Recenta propunere de înlocuire a pavajului de piatră cubică de pe mai multe străzi zise mărginașe este un exemplu de posibil tun. Dar, de fapt, nu sunt deloc la periferie străzile, ci din zona centrală și semi-centrală a municipiului, adică din cartierul Elisabetin. Avantajele invocate sunt inexistente, populația din cartier nu a fost consultată iar soluțiile ce se vor aplica nu sunt deloc economice și nici durabile. O asfaltare chiar respectând standardele de calitate nu durează mai mult de cinci ani. Un pavaj bun din piatră cubică fasonată și așezată corect de meșteri pricepuți, durează minim un secol și jumătate. După care se poate repara foarte ușor doar pe porțiunile avariate.
Nici in cazul posibilului pasaj din piața Operei nu au fost aplicați toți pașii ceruți de lege. Sunt doar două exemple foarte deranjante despre acțiunile edililor locali, despre care asociațiile de arhitecți vor mai vorbi și pe viitor.