Coruperea fostului şef al Poliţiei Timiş de către baştanul clanului Viscol din Lugoj, cel mai dificil dosar aflat pe rolul DNA Timişoara

3582

Cel mai spectaculos dosar de corupţie aflat pe rolul DNA Timişoara, în care sunt cercetaţi doi ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, alături de baştanul unui clan ţigănesc din Lugoj şi un fost procuror, actualmente avocat, a ajuns în faza terminală a anchetei şi urmează să fie trimis pe rolul instanţelor de judecată.

La începutul lunii februarie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Sorin Muntean, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită şi favorizarea faptuitorului, Pavel Dumitru, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Timiş, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, Bot Iulian, liderul clanului Vifor din Lugoj, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, dare de mită şi cumpărare de influenţă, precum şi faţă de Bîlc Marin, fost procuror, actualmente avocat în cadrul Baroului Timis, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, instigare la dare de mită şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii au stabilit că, în cursul anilor 2011 – 2013, inculpatul Bot Iulian, împreună cu mai multe persoane de încredere, s-au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse. Activitatea infracţională a grupului, prin care s-a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 2 milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate către bugetul de stat.

Mai exact, în dosarul ce trebuia „rezolvat” de către poliţişti, alături de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, audiat ca martor în dosar, se cerceta penal tranzacţionarea la negru a peste 170 de masini de lux (Mercedes Benz, Ferrari, Camaz, Audi A8, Alfa Romeo) de către două firme din Lugoj, ambele controlate de Iulian Bot, afacere în valoare de peste 15 milioane de lei, pentru care nu s-au platit taxe la stat. Expertizele au stabilit un prejudiciu de 800.000 de euro, însă grupul infracţional pregătea soluţia de clasare în momentul în care a fost anihilat de către procurorii DNA.

“Activităţile infracţionale ale grupării coordonate de inculpatul Bot Iulian s-au bucurat de sprijinul şi protecţia inculpaţilor Muntean Sorin Petru şi Pavel Dumitru, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, respectiv şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Timiş, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a grupului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani. În acest sens, aceştia au racolat în cadrul grupului alti ofiţeri de poliţie şi au coordonat activităţile infracţionale de mituire a acestora, în scopul de a-i asigura lui Bot Iulian o soluţie favorabilă în dosarul în care era cercetat”, spun procurorii DNA.

De asemenea, cei doi inculpaţi au stabilit, împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional, strategiile pe care aceştia să le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmărirea penală, Viorica Flucsă, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, să admită o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, în condiţiile în care verificările nu erau finalizate, indicând totodată expertul prin care puteau obţine concluzii favorabile, în situaţia în care cunoşteau faptul că evidenţa contabilă pe baza căreia urma a se efectua expertiza a fost falsificată. Totodată, inculpaţii Muntean Sorin Petru şi Pavel Dumitru au efectuat demersuri în vederea diseminării către inculpatul Bot Iulian a înscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei şi au conceput, împreună cu ceilalţi membri ai grupării, o strategie de înlocuire a documentelor contabile relevante, menită să schimbe situaţia juridică dedusă cercetărilor.

Un alt membru cooptat în cadrul grupului infracţional a fost inculpatul Bîlc Marin, avocat în cadrul Baroului Timiş, persoană de încredere a inculpaţilor Muntean Sorin Petru şi Bot Iulian, pe acesta din urmă reprezentându-l în mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor. Rolul primordial al inculpatului Bot Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras şi implicat în activitatea infracţională, de a identifica martori şi de a depune înscrisuri de natură să confirme susţinerile stabilite în cadrul strategiei de apărare. Scopul urmărit de avocat a fost acela de a ascunde activitatea infracţională evazionistă derulată prin cele două societăţi controlate de inculpatul Bot Iulian, de a diminua consecinţele financiar-fiscale produse prin aceasta şi, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a sa.

bastanul Iulian Bot

Concret, în perioada 2013-2016, inculpatul Bot Iulian a remis inculpaţilor Muntean Petru Sorin, Pavel Dumitru, câte 7.000 euro şi altor două persoane (un ofiţer de poliţie-denunţător în cauză şi un contabil neidentificat până în prezent) sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceştia să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, în aşa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluţie în favoarea sa.

În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, inculpatul Bîlc Marin a pretins de la inculpatul Bot Iulian mai multe sume de bani, primind de la acesta din urmă o sumă cuprinsă între 6.000 – 7.000 euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra ofiţerilor de poliţie judiciară şi asupra unui procuror, care aveau în lucru dosarul respectiv. Avocatul i-a mai promis omului de afaceri că îi va determina pe aceştia să urgenteze administrarea probelor în cauza ce-l privea, aşa încât soluţia finală să-i fie favorabilă.

De asemenea, inculpaţii Muntean Petru Sorin şi Bîlc Marin l-au determinat pe inculpatul Bot Iulian să-i remită suma totală de 1.500 euro denunţătorului, pentru ca acesta să-şi îndeplinească atribuţiunile de serviciu în direcţia indicată de membrii grupului infracţional. În acest context, inculpatul Pavel Dumitru a pretins pentru sine şi pentru altă persoană câte 2.000 de euro, sume pe care le-a primit printr-un intermediar, în considerarea influenţei pe care a presupus că o avea asupra persoanelor care instrumentau cauza penală respectivă. Reţinuti şi prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă, Sorin Muntean şi Iulian Bot au fost trimişi după gratii pentru aproape 150 de zile, în timp ce Pavel Dumitru a fost plasat în arest la domiciliu, iar Marin Bîlc, sub control judiciar.

Câţi bani au primit poliţiştii timişoreni pentru a “trânti” un dosar de evaziune fiscală?

Din declaraţiile aflate la dosarul instrumentat de şefa DNA Timişoara, Lavinia Macovei, rezultă că ţiganul Iulian Bot, liderul clanului Viscol, ar fi dat membrilor grupului infracţional suma totală de 30.000 de euro, din care 7.000 de euro lui Muntean Petru Sorin, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, actualmente aflat în arest la domiciliu, 7.000 de euro lui Pavel Dumitru, fostul şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, aflat în arest la domiciliu, 7.000 de euro lui Bîlc Marin, avocatul baştanului, aflat sub control judiciar, 2.000 de euro unui expert contabil neidentificat până în prezent şi 1.000 de euro unui traducator. Aceste sume de bani au fost remise anterior lunii mai 2015. Ulterior, Viscol a mai „cotizat” cu 4.000 de euro la Pavel Dumitru, (banii fiind încasaţi prin intermediul unei tinere din Lugoj, Bianca Severea, martor în dosar), cu 1.500 de euro la comisarul şef Canavea Cosmin Florin, denunţător în dosar, care la acea dată colabora, deja, cu procurorii DNA, şi 500 de euro lui Bîlc Marin.

denuntatorul canavea

De remarcat că poliţistul care a denunţat corupţia din sistem, Canavea Cosmin Florin, a primit, în mai multe tranşe, suma totală de 3.500 de euro, bani care, după fiecare încasare, au fost predaţi procurorilor. Deşi pare incredibil, una dintre tranşele de 1.000 de euro i-a fost adusă de către Iulian Bot chiar în biroul său din sediul IPJ Timiş. De altfel, ulterior, Canavea i-a raportat şefului său, Pavel Dumitru, că Bot Iulian a venit la poliţie, în  birou, şi i-a dat 1.000 de euro, totodată povestind că era să fie surprins, în acel moment, de şefa de birou, însă datorită prezenţei sale de spirit a evitat acest lucru.

„Colaboratorul a arătat că i s-a parut o „nebunie” ca Bot Iulian să vină să remită sume de bani în sediul poliţiei şi că l-a atenţionat pe Muntean Sorin şi pe Bîlc Marin asupra acestui aspect. Pavel Dumitru i-a cerut colaboratorului să fie atent şi să se  întâlnească, eventual, cu acesta într-un loc mai sigur”, au menţionat procurorii în referatul prin care au cerut instanţei de judecată înăsprirea măsurilor preventive luate faţă de inculpaţi.

În ciuda faptului că membrii grupului infracţional au recunoscut primirea a doar 30.000 de euro, baştanul Iulian Bot a mărturisit procurorilor, după care a repetat şi în faţa instanţei de judecată, că soluţia favorabilă ce urma să o obţină în dosarul de evaziune fiscală l-ar fi costat nu mai puţin de 100.000 de euro. „Colaboratorul a arătat că Bot Iulian a afirmat că l-a costat în total 100.000 de euro pentru a obţine soluţia favorabilă în dosarul cu evaziunea fiscală. Pavel Dumitru a fost extrem de surprins când a auzit cuantumul sumei de 100.000 euro. Colaboratorul a spus şi că a primit 1.500 de euro de la Bot Iulian şi că urmează să fie adus la nivelul celorlalţi implicaţi, împrejurare în care Pavel Dumitru a replicat că el ştie că s-ar fi plătit în total maxim 20.000 de euro şi că 100.000 de euro sunt prea mulţi bani”, se mai arată în dosar. În ciuda rezervei avute asupra acestei sume, Pavel Dumitru i-a reproşat ţiganului Viscol, la una dintre întâlniri, că a oferit sume mari de bani altor persoane din reţeaua infracţională, mult mai mari decât cele care i-au revenit lui, arătând că nu e corect ca unii să fie cu „munca”, iar alţii cu banii cash.

Denunţatorul poliţiştilor corupţi a colaborat cu procurorii DNA şi a purtat tehnică de înregistrare

Deşi a denunţat un act de corupţie foarte grav de la vârful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş – în care au fost implicaţi fostul inspector şef, comisarul şef Sorin Muntean, fostul şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, comisarul şef Pavel Dumitru, şi Marin Bîlc, avocat în Baroul Timiş, cu toţii fiind mituiţi de liderul clanului Viscol din Lugoj, Iulian Bot, pentru rezolvarea favorabilă a unui dosar de evaziune fiscală -, ofiţerul de poliţie judiciară care a colaborat cu DNA pentru obţinerea probelor din dosar, comisarul şef Florin Cosmin Canavea, a ajuns „persona non grata” printre colegii din Poliţia Timiş. Colaborarea cu procurorii anticorupţie, înregistrarea unor discuţii confidenţiale avute cu fostul inspector şef Sorin Muntean, chiar şi în cadrul unor vizite de familie, denunţul penal formulat în data de 19.06.2015, înregistrat la DNA Timişoara cu trei zile mai târziu, provocarea unor discuţii în cadrul grupului infracţional în care Muntean, Pavel şi Bîlc s-au autoincriminat, toate acestea l-au „decazut” în ochii colegilor, deşi atitudinea sa a fost una de poliţist autentic.

În aceste condiţii, pentru a se proteja de privirile dojenitoare şi gesturile care tradează suspicionarea sa continuă, cunoscându-se faptul că pentru demolarea reţelei Viscol a purtat tehnică de înregistrare, Florin Cosmin Canavea a decis, la un moment dat, să ceară conducerii IPJ Timiş detaşarea sa în cadrul altor servicii.

„Domnul Canavea şi-a facut raport pentru mutarea la Serviciul Judeţean Anticorupţie Timiş şi urmează să hotărâm în privinţa sa. Este posibil să fie delegat la Anticorupţie sau repartizat în cadrul altor servicii”, ne-a confirmat, la vremea respectivă, inspectorul şef Ioan Mirescu. Ulterior, ofiţerul a fost numit într-o funcţie de şef birou la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Conform procurorilor DNA, comisarul şef Florin Cosmin Canavea s-a decis să denunţe grupul infracţional imediat după ce şi-a dat seama că se află în faţa unui act de corupţie.

„Colaboratorul cu identitate reală Canavea Cosmin Florin – ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judetului Timiş – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, nu a realizat de la început care au fost intenţiile fostului şef al I.P.J Timiş Muntean Petru Sorin şi ale şefului său, Pavel Dumitru. Astfel, pe parcurs, când a observat interesul major al celor doi de a-l ajuta pe făptuitorul Boţ Iulian, a înţeles că se află în faţa unui caz de corupţie, fapt pentru care a sesizat organele de cercetare penală. Înregistrarile audio efectuate cu mijloace proprii au confirmat ipoteza presupusă, aceea ca între Muntean Petru Sorin şi Pavel Dumitru a existat anterior o înţelegere spre a-l favoriza pe făptuitorul  Boţ Iulian”, au menţionat procurorii. După finalizarea cercetărilor, dosarul urmează să fie trimis pentru soluţionare pe rolul Curţii de Apel Timişoara. În cazul în care vor fi gasiţi vinovaţi, poliţiştii riscă până la 10 ani de închisoare.

2 COMENTARII

  1. Felicitari DNA pentru priderea gunoaielor. Datorita coruptilor din Politia Lugoj astia au ajuns sa isi faca de cap, in Lugoj faceau ce vroiau ei, batai, blocarea circulatiei, amenintari, taxe de protectie, etc. Toate astea se intamplau sub umbrela celor din Politia Lugoj. Lugojul va deveni sper un oras mai curat, mai civilizat, un oras prosper unde poate sa creasca tinerii in liniste si pace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.