2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Corul timișorean Theophoros și dubașii de la Tomești, la hram și manifestări românești de iarnă în Ungaria

Zilele premergătoare sfintelor sărbători ale Nașterii Domnului sunt o perioadă bogată pentru comunitatea românească istorică din Ungaria.

În aceste zile, Consulatul General al României la Gyula a fost prezent alături de membri comunității, prin consulul general al României la Gyula, la manifestări românești în localitățile Gyula, Szeged, Chitighaz (Ketegyhaza), Medgyesegyhaza.

De Sfântul Nicolae, Catedrala Episcopală din Gyula și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, în locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Prea Sfinţitul Siluan, episcopul ortodox român din Ungaria, împreună cu PS Sofronie, episcopul Oradiei și un sobor de preoți și diaconi, din Ungaria și România. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei. După terminarea slujbei religioase, un grup de de elevi de la Şcoala generală şi Liceul „N. Bălcescu” din Gyula, îndrumați de profesoara Eva Sabău şi alte cadre didactice, au prezentat un program cultural de Sfântul Nicolae, compus din colinde tradiţionale româneşti şi poezii.

Manifestarea s-a încheiat printr-o agapă festivă care a avut loc la Centrul Cultural Român, din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula. La manifestare au participat Daniel Banu, consulul general la al României la Szeged, Peter Tolnai, vicepreşedintele Cons. Judeţean Bekes, pr. Marius Maghiaru, președintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AŢRU, Mihai Cerhati, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Gyula, Maria Gurzău Czégledi, director al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Eva Iova Șimon, director al săptămânalului „Foaia Românească”, Delia Kovacs director al săptămânalului „Cronica” dar și credincioşi de la diferite parohii ortodoxe române din Ungaria.

În data de 8 decembrie 2017, consulul Florin Vasiloni a participat la o serată culturală, organizată de către Autoguvernarea Română din Szeged, denumită în limbaj popular „Mămăliga lui Câmpian”. Manifestarea a început cu o prezentare despre Mihai Eminescu, susţinută de către Szabo Zsolt, profesor la catedra de limba română a Universităţii din Szeged. Un concert de pian a fost prezentat de artistul filarmonicii locale Kosztandi Istvan, originar din România. Evenimentul a continuat cu o cină comună, în cadrul căreia s-a servit şi mămăliguţă preparată de către prof. Petru Câmpian, fost redactor la redacţia în limba română a Radiodifuziunii Ungare din Szeged. Acest obicei datează din 1980. La reuniune au mai participat Daniel Banu, consulul general al României la Szeged; Daniel Nicolae, Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoguvernări Româneşti din Szeged; Tiberiu Boca şi Ştefan Crâsta, redactori ai studioului în lb. română a TV ungare din Szeged, membri ai Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU).

În data de 09 decembrie 2017, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a primit la reședința sa un grup de colindători, membri ai Ansamblului „Doina Bihorului”, coordonați de către instructorul Gheorghe Gros (originar din Chitighaz), însoțiți de Ansamblul folcloric „Dubașii din Tomești” (jud. Timiș). Acest grup a prezentat timp de trei zile programe de colinde și obiceiuri de Crăciun, comunităților românești și autorităților din Debrecen, Pocei, Bedeu, Săcal (jud. Hajdu-Bihar), Gyula, Chitighaz, Aletea (jud. Bekes).

În seara zilei de 09 decembrie, consulul general Florin Vasiloni a participat la serata de colinde şi tradiţii populare, iniţiată de către Asociaţia Românilor din Chitighaz, condusă de promotorul popular Gheorghe Gros. La evenimentul desfăşurat la Biserica ortodoxă şi casa de Cultură din localitate, au participat printre alții Alexandru Fina, vicepreşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Maria Kalcso; primarul comunei Chitighaz; pr. Florin Olteanu, paroh la Chitighaz şi protopop ortodox la Gyula; Delia Kovacs, redactor-şef la publicaţia „ Cronica” și alți invitați.

În data de 10 decembrie, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la „Gala Naționalităților”, organizată de către primăria orașului Medgyesegyhaza, la Casa de Cultură a orașului. Cele două autoguvernări de naționalitate din Medgyesegyhaza, română și slovacă, au prezentat un program artistic specific sărbătorii Crăciuniului. Programul românesc a cuprins colinde, cântece și poezii, interpretate de elevi de la Școala din Bătania, dar și de la școlile din Medgyesegyhaza și Megyesbodzas, care studiază la clasă limba română. Programul românesc a fost inițiat de către prof. Daniel Negrea, președintele Autoguvernării Românești din Medgyesegyhaza. La manifestare a participat primarul localității Nagy Bela (care a primit premiul anual al Autoguvernării Româneşti); Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei, Valentin Bot, primarul localităţii Şiria (jud. Arad); Garofiţa Popa, consilier judeţean la CJ Arad; Sütő Mariá Marta, președintele „Asociației pentru Viitorul și Tradițiile Românilor din Medgyesegyháza”. Cu acest prilej, Ansamblul „Şiriana” din Şiria, localitate înfrăţită cu Medgyesegyhaza, a susţinut un program artistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

REVELION 2024-2025 31 decembrie 2024, Piața Victoriei

Programul artistic al trecerii dintre ani este deja finalizat. Ba mai mult decât atât chiar și zilele ce urmează au un program pentru atunci...

Localitatea de lângă Timișoara care vrea să rivalizeze cu marile orașe ale lumii de Crăciun

O comună de lângă Timişoara e pusă pe fapte mari: anul viitor vrea să se "bată" cu târguri de Crăciun de renume la capitolul...

Citește și :