Corul de copii Cantati, un grup care face cinste Timişoarei

664

Circulă printre părinții și copiii zilelor noastre tot felul de „trenduri”, conform cărora alegerea activităților extrașcolare se face, adesea, în funcție de cantitatea de „fun” și de cât de vedetă poate deveni copilul practicând-o.

La acestea, se adaugă o inflație de diplome: diplomă la absolvirea grădiniței (însoțită, eventual de robă și tocă), diplomă pentru că a făcut un curs de teatru sau de canto, diplomă de Premiul I la un concurs (organizat, de regulă de cei care coordonează cursurile și iau banii părinților – dar asta contează mai puțin). Uneori, ca să fie mai „pe bune”, diploma este însoțită de o medalie, iar părintele se declară mulțumit pentru că a întărit „stima de sine” odraslei, care, încet încet, nu mai știe ce este munca și izbânda adevărată. Care la primul eșec intră în depresie, pentru că a învățat să fie mereu primul, mereu medaliat și premiat, pentru orice fleac.

Ei bine, în timp ce contemporanii lor aleargă între tot felul de astfel de activități extrașcolare, pe care le practică „just for fun” sau „just to be a next star”, 30 de copii din Timișoara, îndrumați și încurajați de părinții și de coordonatorii lor, se încăpățânează, de 2 ani încoace, să facă muzică în mod asumat, cântând în cor.

Repertoriul corului de copii „Cantanti”, primul din Timișoara acceptat în proiectul internațional Cantus Mundi, derulat de Corul Național de Cameră Madrigal, conține piese de valoare din literatura muzicală pentru copii, atât internațională, cât și românească – piese corale pentru copii, prelucrări din folclorul românesc, colinde, piese liturgice, cântece patriotice. Oare de ce o fi o rușine să cântăm Imnul patriei care ne crește și hrănește, dar e de bon ton să știm toate piesele de la Vocea României?

Nu e ușor. Repetițiile sunt, uneori, lungi și istovitoare, incluzând și noțiuni de teorie muzicală sau chiar coregrafie, iar cântatul în cor este adesea asociat cu perioada comunistă și etichetat, fără drept de apel, ca „desuet și pionieristic”. Efortul comun pentru un obiectiv este asociat cu „a fi fraier”, de către cei care au fost învățați că succesul este independent de muncă – o achiziție facilă, ca și diploma primită la 5 ani, pentru că au învățat să se șteargă corect la nas.

În plus, nu sunt puțini aceia – copii, dar, mai ales, părinți – care ignoră beneficiile cântatului în cor de la vârste fragede. Folosirea corectă a corzilor vocale și a laringelui, munca susținută împreună, pentru același țel, răbdarea de a îngădui greșeala celui de alături și dorința de a o corecta pe cea proprie, tenacitatea de a rezista uzurii oboselii pentru a obține un rezultat foarte bun, capacitatea de a munci în echipă, de a-ți domoli egoismul, tot mai prezent astăzi, sunt virtuți pe care diplomele de ocazie, oferite în inflație, nu le cultivă.

Pentru toate aceste virtuți, dar și pentru multe alte bucurii, din februarie 2014, corul de copii CANTANTI, care își desfășoară activitatea în cadrul Asociației Culturale Kratima, încearcă să construiască împreună un „brand” muzical de calitate al Timișoarei, pe care cu onoare o reprezintă la festivaluri și concursuri din țară sau de peste hotare.

Astfel, 2015 a adus un Premiu III la Concursul Internațional „Gavriil Musicescu”, de la Iași. Anul acesta, CANTANTI a reprezentat Timișoara, România, la cea de-a 18-a ediție a Festivalului „Cantus MM Musik and Kultur”, care a avut loc la Salzburg, în Austria.

Au fost trei zile minunate, desprinse, parcă, din povești, care au îmbinat deprinderea cu profesionalismul desăvârșit al organizării unor evenimente de acest calibru, emoția până la lacrimi adusă de succesul în fața unui public format din elita Salzburgului și din muzicieni de calibru, de pe 3 continente, bucuria momentelor frumoase, de împărtășire a apartenenței la un grup format din copii între 7 și 14 ani care cântă, respiră și se joacă împreună.

A fost, de asemenea, încununarea muncii acestor 30 de copii și a coordonatorilor lor – Maria Gyuriş, unul dintre cei mai apreciați dirijori de coruri de copii din România, Mariana Sînmărtinean (pianist corepetitor) și Suzana Vrânceanu (coregraf) – profesioniști desăvârșiți și pedagogi cu experiență, care, dincolo de dragostea de muzică, de artă, știu să le insufle copiilor și anumite valori incontestabile: respectul reciproc, discernământul muzical și cultural, tenacitatea și dorința de a duce la bun sfârșit o misiune, oricât de dificil ar fi drumul…

Următoarele preselecții pentru Cantanti vor avea loc în perioada 5-12 septembrie. Pentru detalii, puteți consulta pagina de Facebook Cantanti sau suna la 0745517796 și 0724199485, începând din 1 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.