Trei fonduri suverane de investiţii, care administrează active de peste 11 ori mai valoroase decât Produsul Intern Brut al României, au ajuns să înmulţească banii cetăţenilor pe care îi reprezintă prin plasamente în proprietăţi, titluri de stat şi acţiuni româneşti.
Fondurile suverane de investiţii sunt entităţi deţinute de stat care gestionează surplusurile din balanţele de plăţi, operaţiunile valutare, veniturile din privatizări sau încasările rezultate din exportul de resurse. Trei dintre cei mai mari zece astfel de investitori au ajuns şi în România, cu precădere în ultimul an, prin plasamente în valoare totală de peste 380 mil. euro. Chiar dacă suma este infimă comparativ cu valoarea activelor pe care le administrează, prezenţa lor pe piaţa locală transmite un semnal de stabilitate economică care are ca efect atragerea altor investitori de calibru.
Fondurile suverane nu sunt singurele vehicule prin care străinii îşi măresc veniturile în România. Numai anul trecut, cele mai mari fonduri de pensii din Canada, Africa de Sud, Danemarca şi Polonia au făcute plasamente imobiliare de sute de milioane de euro în România, asta în timp ce banii de pensii ai românilor ajung în titluri de stat şi depozite bancare, deoarece investiţiile imobiliare sunt interzise la nivel local.
În plină criză, între anii 2008 şi 2012, activele fondurilor suverane au crescut cu 59,1%, pentru a ajunge în această primăvară la o valoare totală de circa 7.400 mld. dolari, potrivit Sovereign Wealth Fund Institute. Pentru o imagine mai clară, valoarea activelor celor peste 80 de fonduri suverane funcţionale la nivel global este aproape cât economia Japoniei şi a Germaniei puse la un loc.
Cel mai mare fond suveran din lume, Gouvernment Pension Fund Global (GPFG), care gestionează veniturile suplimentare obţinute din exploatările petroliere ale statului norvegian, este singurul care a intrat direct pe piaţa românească, prin achiziţia de titluri de stat şi acţiuni la firme locale. Ceilalţi doi giganţi, adică cele mai mari fonduri suverane din China şi Singapore, au ajuns în România prin achiziţia unor platforme imobiliare răspândite la nivel european.
„Vedem investiţii în platforme imobiliare româneşti din partea unor fonduri chinezeşti sau singaporeze, care ar fi scos România dintr-o tranzacţie mai mare acum ceva timp. Proprietăţile din România au fost acumulate în grupuri şi integrate în platforme europene. România reprezintă deja o componentă importantă în tranzacţiile globale“, a declarat Andrei Văcaru, associate director în cadrul departamentului de Capital Markets al companiei de consultanţă imobiliară JLL Romania.
Citește mai mult AICI
Eu nu vad nimic bun din treaba asta