Coroane de flori pentru artizanul Unirii de la 1859. Foto-video

203

La o zi de sărbătoare ca cea de azi, când se marchează trecerea a 159 de ani de la actul ce a consfințit Unirea celor două Principate Române, a avut loc și un moment oficial.

În fața Inspectoratului de Poliție de pe bulevardul Take Ionescu există de un deceniu un monument al domnitorului acelei Unirii, Alexandru Ioan Cuza. Aici s-au adunat pentru o pioasă aducere aminte toate oficialitățile orașului și a județului.

Manifestarea a fost deschisă prin evocarea pe scurt a personalității celui ce a fost primul domnitor ales al Moldovei după regulile cerute de divanele ad-hoc ce au stipulat unele reguli precise în cursul anului 1857 și 1858. Colonelul Cuza, figură marcantă a revoluției de la 1848 a primit cele mai multe sufragii. A fost geniul politicienilor munteni ce nu au ales o altă persoană pentru Țara Românescă ci au gândit în perspectivă pe multe decenii înainte și au considerat că e potrivit același domnitor moldovean să conducă și la București.

Un scurt și emoționant serviciu religios de pomenire a avut loc chiar sub monument slujită de un sobor de preoți conduși de Însuși Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Rând pe rând primarul orașului, Nicolae Robu, președintele Consiliului Județean, Călin Dobra, iar mai apoi Prefectul Județuiui, Eva Andreas, au vorbit despre însemnătatea acestui moment ce a statuat poziția viitorului stat român ca o construcție durabilă peste secole. Bazele puse atunci sunt la fel de valabile și azi.

Ca o coincidență, sau poate nu, fiecare din vorbitori a rezervat în discursul său un anume moment cronologic al lucrurilor de atunci raportate la zilele noastre. Primarul a pus în contextul istoric ce s-a întâmplat cu un secol și jumătate în urmă vorbind de trecut. Președintele Dobra a vorbit despre deschiderea în viitor a ce au realizt înaintașii pașoptiști, iar doamna prefect a insistat pe prezentul ce se leagă de actul Unirii.

În afara autorităților locale, și structurile militare au depus câte o coroană de flori la statuie. Finalul a aparținut defilării miltarilor de la Brigada 18 și Ministerul de interne ce au format o companie din mai multe structuri.

Cum este firesc la un astfel de prilej finalul a aparținut celor ce s-au prins în Hora Unirii ce ieșit destul de bine în ciuda stângăciei evidente a unora.

Este interesant de semnalat și prezența unor cetățeni ce au fluturat un tricolor cu o inscripție ce aducea aminte de unutatea poporului de pe ambele maluri ale Prutului și mulțime de copii incântați de ce au văzut.

Poate cel mai emoționat din toată asistența a fost sculptorul Aurel Ghe. Ardeleanu ce a venit să vadă cum se mai prezintă lucrarea sa după câțiva ani de intemperii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.