-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Cornul și laptele sau laptele și mărul? Ce răspuns au înainte de începutul de an școlar factorii decizionali din Timiș…

Se apropie cu pași grăbiți luna septembrie când iar va suna clopoțelul pentru elevii de toate vârstele. Cei mai mulți merg cu mare drag la școală dar mai sunt și din aceia ce nu prea vad bine vremea pierdută pe băncile școlii. Pentru a mai rezolva din problemele celor ce nu au parte de o masă prea bogată acasă au fost implementate mai multe programe care ofereau câte ceva de mâncare elevilor.

Cel mai vechi din aceste programe este deja celebrul „Cornul și laptele”, care a atras prin inedit la început. Programul „Lapte şi corn” a fost iniţiat ca program naţional, în 2002, iar din anul 2007, o parte din cheltuielile pentru furnizarea laptelui au început să fie rambursate din fonduri europene, România ajungând, în anul şcolar 2012-2013 la o valoare a rambursării de 10,6 milioane euro.

Programul se adresează preşcolarilor din grădiniţele de stat şi private şi elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat şi prevede acordarea zilnică de lapte (UHT şi pasteurizat) sau produse lactate (din lapte fermentat care conţin cel puţin 90% din greutate lapte tratat termic: iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir) în cantităţi de 200 ml şi de produse de panificaţie (cornuri sau batoane şi produse derivate: covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi) în ambalaje de 80 g/unitate.

lapte mar

De la an la an au mai fost poticneli sau probleme de asigurarea calității dar în general a fost o mână de ajutor oferit elevilor.

Din anul 2009 a început un alt program care voia să aducă o schimbare în meniul copiiilor. Programul „fructe în școli” a dorit un plus de vitamine în alimentația elevilor adus prin consumul de fructe. În general acestea au fost mere. Acest al doilea program a avut finanțare comună, atât de la bugetul de stat cât și de la fondurile Uniunii Europene.
Sigur că au fost și multe critici și reproșuri. În general nu erau chestiuni serioase și bine întemeiate. Mai deunăzi au sărit în sus nutriționiști ce susțineau că nu face bine la stomac combinația de măr și de lapte. De parcă copilul era forțat să le consume imediat pe ambele. Iar în mediile mai defavorizate elevii duceau acasă câte unul din produse pentru a împărți și fraților mai mici.

În ciuda neajunsurilor şi a deficienţelor remarcate, procente semnificative din cei chestionaţi doresc continuarea ambelor programe – 86% dintre elevii beneficiari ai Programului „Fructe în şcoli” intervievaţi în cadrul evaluării programului şi 95% din totalul celor intervievaţi în cadrul unui studiu făcut cu câțiva ani în urmă.

Inspectorul general adjunct Mihaela Petrov, de la Inspectoratul Școlar Timiș vede foarte bine aceste programe dar încă nu se știe nimic pentru anul școlar ce vine. De la centru încă nu au venit noi reglementări în acest sens. Cel mai posibil că vor continua dar nu există incă ceva oficial asumat de minister.

La nivelul liceului Carmen Syilva (pedagogic) a avut loc anul școlar trecut un program pilot ce a oferit mâncare gătită elevilor. Acestă masă a fost foarte bine primită. Rezultatele au fost un succes dar pentru continuare nu se știe încă dacă vor fi sau nu fonduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :