Cornel Sămărtinean reprezentantul PMP în Parlamentul României este destul de sceptic în privința corectitudinii celor de la putere. Cel mai recent a fost nemultumit de cum decurg treburile legate de Programul Național de Dezvoltare Locală. Cu toate că ar trebui să fie o inițiativă bună riscă să devină un instrument politic al actualei guvernări.
Deputatul crede că resursele destul de limitate pentru modernizarea țării sunt irosite pe finanțarea unor proiecte pe criterii clientelare și politice.
PNDL a fost adoptat prin OUG 28/2013 si este indreptat spre trei directii:
-modernizarea satului romanesc pentru comune
-regenerarea urbană a municipiilor și orașelor pentru orașe
-dezvoltarea infrastructurii la nivel județean pentru județe
Aplicarea corectă a PNDL ar duce la comas area obiectivelor si asigură o strtegie comună integrate. Astfel ne-am apropia de cerințele europene de dezvoltare.
Din păcate s-a mers invers. Intâi s-a votat și publicat OU 6 despre planul de dezvoltare și abia după o lună s-a dezbatut bugetul aferent. ”Iar se vor da bani acelor primari și lideri ce vor ști să facă lobby pe la ministere la București” crede Sânmărtinean.
Cornel Sămărtinean a depus 13 amendamente la Ministerul Dezvoltării și toate au fost respinse. În total, la toate ministerele, au fost depuse 68 de amendamente cu același rezultat. De aici, concluzia deputatului timișean că orașul nostru nu va obține niciun ban pentru vreunul din cele 15 proiecte majore.
Urmare a acestor stări de lucruri deputatul își pune trei întrebări importante:
1 Dacă Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene are în vedere asigurarea transparenței PNDL la repartizarea sumelor prin hotărâre de govern, precum și constituirea unui comitet de monitorizare din care să facă parte si reprezentanții beneficiarilor sumelor de bani?
2 Care sunt criteriile MDRAPFE de sortare a proiectelor aflate în derulare?
3 Care sunt criteriile de selecție ale MDRAPFE în privința ordonării proiectelor? Vor fi luate în considerare criteriile obiective după modelul proiectelor europene sau PNDL continuă să fie un instrument politic al coaliției aflată la guvernare, finanțarea proiectelor având la bază doar criteriile clientelare de partid?
„Nu mă gândesc la a cere demisia primului-ministru… Dimpotrivă, îmi doresc ca acest Guvern să fie mai atent cu Timișul și Timișoara pentru că avem premierul de aici. Asta nu înseamnă că atunci când greșește Guvernul nu trebuie să le atragem atenția. Îmi doresc ca primul ministru să stea cât mai mult la București ( la guvernare) pentru că el este din Timișoara, dacă va avea nevoie de sprijinul nostru, al deputaților de Timiș, suntem gata să-l arătăm, pentru ca Timișul și Timișoara să simtă că avem premier”, a mai nuanțat lucrurile Sămărtinean.
„Dacă nu alocă bani până la finalul anului pentru județul nostru, eu îi voi cere să plece. Dacă nu ține cont de Timiș și Timișoara, trebuie să plece” este hotărât politicianil PMP.
„Personal nu cred că anul acesta va începe nici una din investițiile necesare Timișului”.