Un banal test pentru copiii de grădiniţă a iscat o adevărată „furtună” pe Facebook. Totul a pornit de la un utilizator care a postat pe reţeaua de socializare o fotografie extrasă din cadrul Concursului Naţional Amintiri din Copilărie, în care li se cerea copiilor să încercuiască intrusul din două familii. În prima familie apar doi bunici şi o girafă, iar în cea de-a doua doi părinţi albi, cu un bebeluş în braţe, alături de un copil de culoare.
Zecile de comentarii care au urmat nu au făcut decât să amplifice problema: „Testul asta pentru gradinita cred ca a fost conceput de Trump sau Theresa May”, „Testul asta e conceput de Coalitia pentru familie”, „Ce manual, ce editură, ce autori? Asta nu are voie să rămână aşa”, „I-am zis copilului meu că dacă ia maxim de puncte la testu ăsta nu mai iese afară tot weekend-ul”, „Testul asta e o rautate voita. Indiferent daca a fost gandit „capcana” sau nu…”, „Cărțile astea trebuie aruncate în foc și oamenii ce le-au făcut, în pușcărie!”, „E totul pentru a face copiii sa crească cu ideea că dacă culoarea pielii e diferita, și omul e diferit, în rău. O mizerie ce trebuie eliminată!”, „Trebuiesc dați în judecata pentru a opri valul asta de ură”.
Noroc cu unele comentarii amuzante, care au mai detensionat atmosfera: „Mama ei de girafa aroganta, o venit sa faca gat pe aici! Ia-ti, ba, negrul mititel si cara-te la tine in Africa, ba! Ca asta-i tara de oameni seriosi, cu frica de Dumnezeu, de animale, de copaci, de unguri, de homosexuali si, in general, de tot ce e diferit! Huooo! Na, ca m–am enervat! Mă duc sa beau ceva…”, „Da, raspunsul corect probabil era: blonda”, „Asta e test capcana ca alea pentru carnet. Smecheria e: nu e nici un intrus. Cine incercuieste … greseste”.
Cert este că până şi Ministerul Educaţiei s-a autosesizat, precizând că orice conținut educațional care promovează discriminarea nu poate fi acceptat în școală.
„O scurtă precizare legată de broșură Concursului <<Amintiri din copilărie>>: Școala trebuie să fie un spațiu în care fiecare copil, indiferent de rasă, etnie sau sex, invată să fie tolerant și să accepte diversitatea. Este un deziderat comun: minister, inspectorate, școli, profesori și, în sens mai larg, societate. Conținuturile educaționale care promovează discriminarea nu pot fi acceptate în școală. Acesta este și motivul pentru care solicităm inspectoratelor școlare județene că, în grădinitele unde se desfășoară acest concurs, materialul în cauză să fie retras, pană la modificarea conținuturilor, așa cum a precizat public editura. Din perspectiva celor menționate, solicităm o atenție sporită asupra conținuturilor educaționale folosite de educatori și profesori atât în activitătile la clasă, cât și în cele extrașcolare. Ce este important, însă, de reținut: fiecare cadru didactic este direct responsabil de materalele pe care le utilizează în educarea copiilor lor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.
O televiziune naţională înfierează şi ea gestul editurii care a lansat concursul, titrând mare „Cum sunt învăţaţi copiii să fie rasişti încă din grădiniţă.
În dispută a intervenit şi preşedintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos. “Este o abordare eronată. Evit să vă dau un răspuns cu dau sau nu, pentru că în momentul în care vom avea o plângere sau avem acces la această revistă și facem autosesizare, înseamnă că m-aș antepronunța și nu aș putea participa la soluționarea speței”, a explicat acesta, adăugând că „Din punctul nostru de vedere, o astfel de imagine ar putea fi interzisă. Aici există și o responsabilitate a celor care sunt chemați să autorizeze utilizarea unor astfel de reviste sau manuale”.
Organizatorii concursului au postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care arată că regretă cele întâmplate:
„MESAJ OFICIAL
Dragi copii, parinti si profesori,
Testul de stiinte la care faceti referire nu si-a propus, in niciun caz, sa promoveze ura sau discriminarea de niciun fel. Scopul testului era de a permite copiilor sa isi exerseze capacitatea de a observa diferentele. Admitem ca alegerea termenului ”intrus„, un termen folosit des in jocurile pentru copii, a fost una nefericita si ne cerem scuze tuturor pe aceasta cale. Va asiguram ca vom remedia aceasta scapare si ca noi, inclusiv in calitate de parinti, sprijinim toleranta si condamnam discriminarile de orice fel.”