Aquatim, Administrația Bazinală de Apă Banat și Palatul Copiilor au organizat la Centrul experimental pentru copii Aquapic, astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, un program de activități educative și de conștientizare pentru 30 de copii timișoreni.
Activitățile, gândite astfel încât să le stimuleze copiilor curiozitatea față de natură și știință, au fost pregătite de Liana Belea și Luminița Iovițoniu, cadre didactice de la Palatul Copiilor Timișoara, împreună cu elevii clasei a III-a de la Liceul Teologic Sf. Antim Ivireanul. Aceștia, împreună cu câștigătorii concursului Polițiștii Apei, derulat la Aquapic în luna mai, invitați speciali la eveniment, au fost antrenați în realizarea activităților practice, printre care filtrarea apei și amenajarea unui acvariu.
Ziua Mondială a Mediului a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Naţiunilor Unite în anul 1972 și reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care se încearcă stimularea preocupării populației de toate vârstele pentru protejarea mediului înconjurător. Tema Zilei Mondiale a Mediului este aleasă în fiecare an astfel încât să atragă atenția asupra unor aspecte îngrijorătoare legate de mediu.
Tema anului 2019 este poluarea aerului. Apa, unul din factorii de mediu importanți, a fost însă actorul principal la evenimentul organizat astăzi, la Aquapic.
„Educația ecologică este esențială pentru generația tânără. Economisiți apa, căci e o resursă prețioasă pentru planetă, adunați sticlele de plastic rătăcite pe malurile apelor, pentru că astfel putem contribui cu toții, după puteri, la binele mediului în care trăim”, a declarat Titu Bojin, director al ABA Banat.
Cercurile de Acvaristică și de Ecologie de la Palatul Copiilor Timișoara au gândit și pregătit activitățile prezentate de Ziua Mondială a Mediului, antrenând copiii în realizarea experimentelor. „Implicăm copiii în astfel de activități pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilități de mânuire a materialelor specifice științelor biologice și a le oferi oportunitatea să lucreze în echipă. Ei învață astfel să fie apărători ai mediului și apelor curate.”, au explicat cadrele didactice de la Palatul Copiilor Timișoara.
În luna mai, peste 200 de elevi din clasele II-V au participat la campania educațională Academia de Poliție a Apei și concursul Polițiștii Apei, organizate de firma Vestra în parteneriat cu Fundația Aquademica. După familiarizarea cu aspectele legate de consumul casnic și pierderile de apă, la centrul Aquapic, proaspeții „polițiști ai apei” au avut ca primă misiune realizarea unei activități practice individuale.
În urma tragerii la sorți a taloanelor de concurs, în fapt procese verbale ale verificărilor instalațiilor de apă interioare, făcute de „polițiștii apei” la ei acasă, s-au acordat 33 de premii, dintre care trei au fost oferite de Vestra Industry și constau în locuri în tabăra de echitație Cai de Vis, din localitatea Vârful Câmpului județul Botoșani, iar restul de treizeci sunt șepci. Câștigătorii premiilor mari sunt Iulia Bratu, clasa a II-a, Liceul Teologic Sf. Antimir Ivireanul, Anda Radu, clasa a III-a, Școala Gimnazială nr. 24 și Alexandru Buta, clasa a III-a, Colegiul Național Bănățean.
„Aplicând regulile jocului învățat la Aquapic, copiii au reușit să prevină sau să depisteze pierderile de apă de la ei de acasă. Suntem foarte mulțumiți că printr-un simplu joc am reușit să transmitem copiilor importanța consumului responsabil și protejarea mediului. Cele trei premii acordate astăzi de Vestra îi vor purta pe acești copii responsabili pe meleagurile Bucovinei, în tabăra de echitație Cai de Vis”, a precizat Cristina Martiniuc, Specialist Comunicare Vestra Industry.
„Ziua de 5 iunie este o zi importantă pentru acești copii care au învățat că deprinderile de-o viață se pot învăța simplu, prin joc. La Aquapic urmărim să cultivăm apetitul copiilor pentru învățare, responsabilitatea și respectul față de mediu, folosind metode de educație alternativă, pe placul copiilor, cu jocuri și activități practice”, a declarat Ilie Vlaicu, director general Aquatim.