1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Copacii, nici măcar salcâmii, nu se taie oricum. Un minim de cunoștiințe nu strică nimănui

Recent, pe bulevardul Loga, au avut loc o serie de tăieri de copaci în special din soiul salcâmilor. Primăria a primit o multitudine de reclamații ce cereau corectarea arborilor degradați.

Dar, de altă parte, s-au arătat nemulțumiți de rezultat acuzând o tăiere haotică fără discernământ. Au fost prezentate părerile celor de la Agenția de Mediu ce au înaintat o opinie favorabilă tăierilor.
Analizând cele văzute pe teren în acest diferend ce tinde să devină un nou conflict între mai multe grupări, Raluca Rusu, inginer peisagist și peședinte al Asociației Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, face câteva recomadări celor ce se apucă de tăiat copaci. Respectând aceste regului minimale se poate spera la rezultate corecte în lupta cu poluarea eccesivă a aerului din perimetrul urban.
Recentele lucrări cu privire la defrișarea salcâmilor (robinia pseudoacacia) din aliniamentul de arbori existent pe bulevardul C.D. Loga au un impact puternic asupra microclimatului local și peisajului cultural al orașului.
În lipsa unor studii integrate care să justifice necesitatea acestei lucrări și care să stea la baza unei gestiuni responsabile a spațiilor verzi din municipiul Timișoara, Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest recomandă Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, cea care coordonează această lucrare, următoarele:
Elaborarea unui studiu asupra contextului urban, care să cuprindă și următoarele puncte:
-Analiza factorilor de mediu (microclimatul local), de sol (analize pedologice) și biodiversitate, inclusiv a vegetației din proximitatea arterei de circulație etc;
-Identificarea elementelor de peisaj cultural și patrimoniu (arhitectură, patrimoniu horticol etc);
-Identificarea reglementărilor urbanistice în vigoare (inclusiv studiul
profilului stradal și a fluxurilor, a zonelor de conflict pieton-biciclist-
autovehicul);
-Relația cu dotările edilitare și urbane existente (iluminatul public, rețelele
de canalizare, gaz și altele după caz, precum și cu indicatoarele de semnalizare utieră);
-Identificarea viitoarelor modificări ale rețelei stradale, după caz incluse în strategiile locale;
-Evaluarea costurilor de întreținere (irigație, fertilizare, toaletare, prevenția/ combaterea bolilor și a dăunătorilor).
Totodată, în vederea unei abordări responsabile a viitoarelor intervenții similare și a celei de față, AsoP Vest subliniază importanța conștientizării unor aspecte:
(1) Identificarea priorităților legate de calitatea arborilor, respectiv în favoarea multiplicării unor beneficii reale în raport cu îmbunătățirea calității aerului, reducerea poluării fonice, augmentarea impactului pozitiv asupra microclimatului și a biodiversității, dar și a influenței pozitive asupra sănătății psihice, fizice și a bunăstării populației etc;
(2) Introducerea speciilor de arbori cu valoare mare ecologică și specifici biodiversității locale (care aduc beneficii în special faunei locale), dar și caracteristice peisajului cultural al orașului.
(3) Abordarea tehnicii de plantare intercalate (înainte de a defrișa, se poate planta între exemplarele de arbori existente). Înlocuirea treptată a arborilor a căror stare fitosanitară intră în regres în paralel cu introducerea de noi specii aduce un aport pozitiv fondului verde existent, astfel prin această metodă se reduce impactul negativ al defrișărilor asupra microclimatului.
(4) Talia arborilor destinați plantării să fie de minim 20-25 cm circumferință.
În acest sens, recomandăm evitarea plantării unor exemplare foarte tinere care prezintă o durată de creștere mult prea mare, incertă uneori. Acestea au o rată ridicată de pieire în primii ani de la plantare iar din punct de vedere ecologic, nu participă considerabil la combaterea poluării și primenirii aerului.
(5) Pentru rezultate cu impact pozitiv obținute în timp mai scurt, recomandăm folosirea unor exemplare mature. În ceea ce privește alegerea acestora subliniem și importanța creării unor scenografii urbane de impact și putem oferi ca exemplu de dată recentă intervențiile în spațiul public realizate de către companiile private. Având în vedere că bd. C.D. Loga este în relație cu o serie de străzi, recomandăm ca în momentul propunerii de specii înlocuitoare, să fie analizată și compoziția dendrologică din vecinătate, pentru o armonizare a rețelei de spații verzi.
(6) Organizarea constantă a concursurilor de idei în vederea amenajării spațiilor verzi care să ia în considerare toți factorii amintiți mai sus, și astfel să genereze o soluție de amenajare conformă nevoilor zonei vizate, ținând cont de principiile compoziționale și de rațiunile ecologice din zilele noastre, evitând discuții inutile pe marginea acestui subiect. Implicit, organizarea unor dezbateri, cu grupuri de lucru/parteneri (ONG, societate civilă) care să gireze în plus soluția recomandată. Considerăm orice astfel de investiție, la fel de importantă ca oricare altă lucrare edilitară, iar urmărirea procedurii de elaborare a documentațiilor de specialitate poate conduce la o soluție echilibrată, modernă, estetică și asumată public de timișoreni.
În speranța că lucrările de pe bulevardul C.D. Loga respectă legislația în vigoare, pe viitor recomandăm Agenției de Mediu elaborarea studiilor de evaluare generală și integrată a vegetației urbane aferente municipiului Timișoara (studii de specialitate la zi, care reflectă situația reală din prezent). Facem această mențiune datorită faptului că, am identificat în Registrul local al spațiilor verzi din municipiul Timişoara aprobat la data de 21.11.2017 prin HCL nr.459, că informațiile referitoare la evaluarea vegetației sunt aferente perioadei 1999-2004. Pe de altă parte, la fața locului s-a observat că din 96 resturi de trunchi rămase în urma defrișării arborilor, 28 prezintă urme de putregai al tulpinii, restul prezentând secțiuni sănătoase, chiar dacă acestea au fost acoperite cu pământ de către lucrătorii de spații verzi.
Nu în ultimul rând, AsoP Vest își exprimă disponibilitatea cu privire la construirea unui dialog constant cu reprezentanții Direcției de Mediu, pe probleme legate de managementul spațiilor verzi și al peisajului. În acest sens, recomandăm consultarea Ghidului de bună practică pentru administrarea spațiilor verzi, disponibil online la adresa: http://www.asop.org.ro/lan-net/documente/LAN- NET_Ghid_2017_web.pdf, document elaborat de Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, transmis Primăriei Municipiului Timișoara, Agenției de Mediu, în cursul anului 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :