Coordonatorul OncoGen din Timişoara: „Nu cred că nu mai există spital în țară în care să nu existe personal medical contaminat”

1798

Profesorul de imunologie Virgil Păunescu, coordonatorul centrului Oncogen din Timișoara a dat un interviu extrem de sincer pentru jurnalist.ro, legat de situația spitalelor din România. Lupta cu virusul chinezesc a început cu pierderi teribile în România, fix în rândul celor ce trebuiau să fie în prima linie. Medicii și asistentele din multe spitele au fost deja virusați sau sunt băgați în carantină, din cauza suspiciunilor.

Profesor doctor Păunescu vorbește despre riscuri, despre statistici ascunse și despre o perspectivă sumbră ce este foarte greu de evitat. La final, acesta a identificat și principalul vinovat de această realitate crudă pe care o vom trăi în scurt timp.

Redăm, integral, interviul acordat celor de la jurnalist.ro.

Jurnalist: Vorbim astăzi de aproape 100 de cadre medicale îmbolnăvite de coronavirus. Cum vi se pare această cifră, raportat la numărul total de cazuri?

V Păunescu: Cred că ea este o consecință a unui management defectuos. La fel cum a fost și incapacitatea de a controla frontierele. Vorbim de faptul că pierdem zilnic o mare parte din capacitatea sistemului sanitar. Revenind la cifra de care mă întrebați, eu cred că ea este mult mai mare. În viroze, aproximativ 1-2 din 10 cazuri sunt simptomatice, restul sunt doar purtători. Pacienții sunt infectați și transmit virusul celor din jur. Eu cred că la această oră nu mai există spital în țară în care să nu existe personal medical contaminat…

Jurnalist: Stati puțin?! Cum toate spitalele? Noi știm de Suceava, Gerota, poate Universitar…

 V Păunescu: Lumea medicală are alte informații. Există spitale unde cazurile au fost identificate și declarate, precum cele de care spuneți. Sunt spitale care stiu sau bănuiesc că au medici contaminați, dar managerii preferă să ascundă acest lucru și sunt spitele în care nu s-a testat mai nimic, așa că nu există informații. Părerea mea este că nu mai avem spitale importante, din linia 1 și 2, în care medicii să nu fi fost contaminați.

 Jurnalist: Totuși, care este motivul acestor îmbolnăviri masive în rândul personalului medical?

 V Păunescu: Întârzielile în achiziționarea de echipamente de protecție, a kitt-urilor de testare, care în prezent chiar nu se mai găsesc de cumpărat, au făcut ca noi să nu putem supraveghea modul în care se împrăștie virusul. Nu știu dacă ați remercat, dar în Germania se fac zeci de mii de testări zilnic. Noi ne-am târzit târziu și nu mai avem de unde să cumpărăm. Noi trebuia să le prindem acum 2-3 luni, ca să mai găsim ceva pe piață. Furnizorii ne spun că fac comenzi, încearcă,iar apoi li se spune că producțiile sunt sistate, blocate, lipsesc materiile prime, etc. Realitatea este că, în momentul de față nu avem nici măcar suficiente măști în spitele pentru a le da doctorilor și asistentelor.

Jurnalist: Întrebarea în condițiile descrise de dvs este, cine credeți că este vinovat de toată această situație?

 V Păunescu: Vinovat nu este o structură aparte, ci modul de organizare care a presupus o mișcare lentă. Putem să comparăm situația cu cea de la Colectiv, cu mai multe centre de comandă. Fiecare centru a sperat că ceilalți vor rezolva problema. Așa s-a întâmplat și acum, până la apariția unei singure entități. Chiar și așa, senzația mea este că aici au fost cooptați oameni care nu și-au putut impune punctul de vedere. Care nu au putut solicita vehement achiziția de anumite eclipamente și produse. Senzația generală este că o parte dintre participanți s-au calificat așa, la locul de muncă.

Jurnalist: Totuși, în condițiile descrise de dumneavoastră, ce ne așteaptă?

 V Păunescu: A fost un eșec. S-a produs compromiterea sistemului sanitar. Vedem astăzi, în Spania, că stau pe jos pacienții. Dacă nu ne trezim, în România vom vedea în aceeași ipostază medicii. Astăzi, când vorbim, medicii încă nu au echipamentele de protecție așteptate. Dacă vor veni testele lor pozitive înainte de echipament, este de așteptat să avem chiar și demisii în masă. Oamenii vor fi disperați să își salveze propriile vieți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.