Cooperare în domeniul turismului la granița de vest

301

Recent a avut loc unul dintre evenimentele ce strâng legăturile de cooperare între toți cei ce se ocupă de turismul transfrontalier, fie ei agenți economici sau autorități locale din cele trei entități locale din țara noastră sau din Ungaria.

Jimbolia a fost gazda acum la final de iulie a întrevederii promotorilor din cele trei localități partenere, în cadrul căreia acești au discutat despre experiențele pe care le-au avut în ceea ce privește turiștii și publicul.

În data de 1 Decembrie 2018 a început implementarea proiectului: „Provocări comune – soluții comune: cooperare instituțională în domeniul turismului”, acronim: ProTourism, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, cod eMS ROHU 300. Partenerii proiectului sunt: Orașul Jimbolia – lider de proiect, Comuna Cărpiniș – partener 2 – din România și Orașul Csanádpalota – partener 3 – din Ungaria.


Obiectivul principal al proiectului constă în consolidarea cooperării dintre administrațiile publice participante în proiect în domeniul turismului – mai exact, dezvoltarea promovării turismului local și regional.

În data de 1 iunie 2019 la Jimbolia s-a deschis Centrul de Informare Turistică, entitate formată din două părți care formează un tot unitar. Biroul de Informare Turistică, împreună cu Punctul de Informare Turistică, vin în întâmpinarea nevoilor turiștilor atunci când ajung în Jimbolia. Acestea se comportă ca un un liant între obiectivele turistice, zonele de agrement, spațiile de cazare, restaurante și turiști. Astfel, la o vizită în cadrul infocentrului, turistul poate obține toate informațiile de care are nevoie pentru a petrece un timp plăcut în localitate. Unul dintre scopurile Centrului de Informare Turistică este acela de a promova, prin diferite mijloace, potențialul turistic al zonei.


Proiectul stipulează întâlnirea periodică a promotorilor turistici din fiecare localitate.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune și dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care 189 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș pe partea română a graniței și, respectiv, județele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.