Autoritățile caută nod în papură Spitalelor din Timișoara și chiar găsește. Însă nu le dă sancțiuni, ci termen limită pentru a se pune la punct.
Comisia mixtă a avut membri din partea Inspectoratului Județean în Construcții, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, dar și din partea Direcției de Sănătate Publică.
Specialiștii au găsit spitale fără carte tehnică ( cu cele patru capitole aferente: proiectarea, execuția, recepția și exploatarea),dar și clădiri cu „multiple degradări, chiar majore a unor construcții”.
Autoritățile menționează că lipsesc mai multe acte privind exploatarea clădirilor. În cele mai multe cazuri, proprietarii clădirilor în cauză sunt primăriile de municipiu sau oraș.
Multe dintre spitale nu au fost asigurate privind incendiiile, neavând hidranți funcționali ori căi de acces pentru autospecialele de pompieri, pe scările de incendiu sau pe holuri era pusă mobilă, ușile saloanelor sunt prea înguste, ceea ce ar face dificilă o evacuare în caz de incendiu.
Ce nereguli a găsit DSV
Inspectorii Direcției de Sănătate Publică au observat că nu se face curățenie suficient acolo unde există lucrări: „nu sunt îndeplinite condițiile igienico-sanitare la spațiile din spitalele care necesită lucrări de extindere, reparații, reabilitare, renovare”, este precizat în comunicat.
Apoi se consemnează ceea ce s-a cunoscut deja, faptul că activitatea unora dintre secțiile de la Maternitatea Odobescu a fost mutată la alte spitale din oraș, cu tot cu personalul de pe secții.
După publicarea comunicatului, Prefectura a mai menționat și datele în care s-au făcut controalele
În comunicat nu sunt specificate instituțiile cărora aparțin neregulile, ci avem doar dățile la care s-au făcut controale și locația. În comunicat se mai spune că, și la nivel de Județ spitalele au fost
„Pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara, Spitalul Clinic Municipal De Urgență Timisoara, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Timișoara controalele igienico-sanitare nu au fost finalizate la data de 16.12.2024, ele continuând în data de 23.12.2024 (Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara) și 24.12.2024 (Spitalul Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara), având în vedere complexitatea controlului și mărimea celor trei unității spitalicești”, au transmis reprezentanții Prefecturii.
Controalele la spitale nu s-au făcut numai în Timișoara, ci în orașe din tot județul. Reprezentanții Prefecturii au emis tuturor spitalelor solicitări de analize interne pentru a pune la punct neregulile.
„Ținând cont de faptul că problemele și deficiențele constatate de către Comisia mixtă vizează desfășurarea în bune condiții a activității spitalicești și nu în ultimul rând viața și siguranța pacienților și a cadrelor medicale, am transmis tuturor proprietarilor și administratorilor clădirilor în care funcționează spitalele din județul Timiș (Primăriile Municipiilor Timișoara și Lugoj, Primăriile Orașelor Jimbolia, Deta, Făget, Sânnicolau Mare, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Sănătății și Ministerului Transporturilor și Infrastructurii) solicitarea de analizare a situației și îndeplinirea urgentă a măsurilor și la termenele stabilite în urma controlului pentru diminuarea, remedierea sau eliminarea deficiențelor constatate.
Prezentul control urmărește remedierea deficiențelor și prevenirea ulterioară a unor astfel de situații și nu în mod special emiterea de sancțiuni. S-au lăsat măsuri de soluționare a celor constatate pentru perioada următoare și se va reveni pentru verificarea îndeplinirii lor. În cazul neîndeplinirii măsurilor la termen vor fi aplicate sancțiuni”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții Prefecturii.