10.1 C
Timișoara
luni 25 noiembrie 2024

Controale drastice ale Gărzii de Mediu în județul Timiș

Într-un final, după multe scandaluri legate de slaba gestionare a problemei deșeurilor periculoase autoritățile ce se ocupă cu mediul au început o serie de acțiuni mai serioase. A trebuit să ajungă pe ecranele televiziunilor maldărul fără de sfârșit al deșeurilor importate pe post de materiale reciclabile dar și alte zeci de semnale de alarmă încât să se dea o importanță mai sporită fenomenului.

De câteva zile o echipă a Gărzii de Mediu venită de la centru s-a alăturat colegilor din teritoriu și impreună cu lucrători ai ministerului de interne de la Jandarmerie și deopotrivă de la Poliție au luat la control zonele ce sunt predispuse a ascunde încălcări ale legii.

Controalele ai vizat mai multe aspecte dar o importanță deosebită a echipei conduse de însuși Octavian Berceanu, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, a fost acordată unor puncte de lucru ale balastierelor. Locurile nu au fost alese întâmplător. Acolo se pot pierde sub tone de pământ cantități serioase de deșeuri periculoase nereciclabile provenind mai cu seamă din import. Pentru cei puși pe fapte dincolo de limita legii este cel mai simplu de a arunca acolo tot ce nu poate fi neutralizat, recuperat sau ars în condiții de siguranță. O astfel de groapă va fi acoperită cu mulți metri de pământ sau deșeuri din construcții ce sunt mai puțin toxice și în anumite condiții pot fi aruncate în balastierele rămase goale. În astfel de situații cine mai poate verifica ce se află sub stratul de material inert?

Tot acolo își găsesc finalul și materialele ce nu rentează a fi recuperate altfel rezultate din dezmebrarea automobilelor vechi. Din acest motiv controlul s-a axat pe aceste două tipuri de activități.

„Suntem în a treia zi de control, am suspendat activitatea la patru societăți balastiere și de dezmembrări auto. Sunt efectuate 28 de controale, cu șapte echipe mixte în teren, partea bună este că vom reveni cu aceste acțiuni, vom face acțiuni fulger în Timiș. Mulțumim cetățenilor care au trimis sesizări. Multe acțiuni se datorează acestor sesizări”, a explicat fenomenul comisarul general Berceanu.

„…au fost făcute controale la balastiere, sunt unități care nu au autorizații de mediu, ceea ce este inadmisibil,[…] Acestea sunt umplute necorespunzător. Avem un comerț liber la granița României aici, ceea ce crește riscul ”.

Modelul de lucru cu acțiuni rapide țintite pe un anume aspect este luat din țări ce au avut deja succes în astfel de controale. Sigur că la noi mai sunt probleme de personal insuficient și de o legislație destul de șchioapă încă. Dar ceva rezultate deja se văd.

„… preluăm din acțiunile vestice. Modelul dă roade. Nu e primul județ în care facem controale, este al treilea în care intervenim în forță. Efectivele noastre sunt mici, folosim sesizările cetățenilor. Dintr-o mulțime de 100 de agenți comerciali reușești să controlezi zece la sută, restul văd ce se întâmplă și își modelează activitatea, încep să revină la normal. Nu am verificat unități administrativ teritoriale, ci balastiere și unități de dezmembrări auto. Aici, în Timiș, primăriile funcționează mult mai bine, respectă legislația mult mai bine decât cele din alte zone ale țării”, a mai adăugat Octavian Berceanu.

Marile probleme căutate se referă la o (relativă) noutate, în balastiere, în locul materialelor extrase se depozitează deșeuri extrem de periculoase, după care acestea ”dispar” sub un strat de deșeuri de construcții selectate deja, lucru permis de lege, și problema nu mai există.

”Am făcut controale la balastiere, sunt unități care nu au aut de mediu, este inadmisibil, nici Garda de Mediu nu are un trecut superb legat de acțiunile din teren. Trebuiau verificate și de alte organe ale statului. Acestea sunt umplute necorespunzător. Avem un comerț liber la granița României aici, ceea ce crește riscul”, mai spune Berceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :