Spațiul exterior al MultipleXity, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, intră în amenajare. Administrația anunță că a semnat contractul pentru lucrări și că este vorba despre un proiect îndrăzneț.
„Până la finalul anului, spațiul va fi pregătit pentru evenimente culturale în aer liber. Va fi una din gazdele principale ale Capitalei Culturale. Spațiul va fi amenajat după un concept îndrăzneț, cu foarte multe zone verzi și amenajări de calitate care să pună în valoare moștenirea istorică a locului. Pavaj cu piatră naturală, suprafețe vegetale, plante perene, 19 arbori plantați și păstrarea celor existenți, mobilier și iluminat modern, o cișmea, un panou afișaj digital”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Contractul are o valoare de aproximativ două milioane de lei. Aceste lucrări sunt conexe proiectului de transformare a atelierelor de reparații tramvaie într-un spațiul multicultural. Acesta este compus din trei zone. Prima va conține un spațiu pentru proiecții video – spațiu imersiv (un spațiu îngropat 6 m în pământ cu proiectoare și sunet de ultimă generație în care vizitatorul va avea senzația de imersiune în proiecție), un spațiu de expoziții și unul pentru laboratoarele tematice.
O a doua zonă este pentru producție digitală și un mic studio de înregistrări, un atelier de bricolaj, depozit, grupuri sanitare și spațiu pentru centrala termică. Iar zona trei va cuprinde o mediatecă cu ateliere pentru copii și o zonă pentru personal. Clădirea cu funcțiuni administrative este propusă să fie convertită într-un bistro cu o capacitate de 50 de persoane.
O altă clădire utilizată ca zonă administrativă este propusă să fie transformată într-un imobil cu locuințe temporare pentru rezidențe artistice. Fosta centrală termică va fi demolată, lăsând loc pentru extinderea curții în zona din spate a ansamblului. Clădirea fostei vopsitorii va fi transformată în spațiu de tip co-working (cu birouri de închiriat), coșul de fum urmând să fie păstrat ca element de reper.
De asemenea, se va dubla și suprafața spațiului verde, urmând să ajungă la aproape 2.300 de metri pătrați. Valoarea lucrărilor este estimată la 100 de milioane de lei.