Cel de-al doilea contract de finanțare din cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest, a fost semnat astăzi. Contractul vizează finanțarea proiectului Episcopiei Romano-Catolice Timișoara – „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”.
Semnatarii contractului de finanțare au fost:
- Excelența Sa Martin ROOS – episcope romano-catolic de Timișoara,
- Sorin MAXIM – director general, ADR Vest-Organism Intermediar pentru Pramul Operațional 2014-2020 în Regiunea Vest.
Alături de aceștia, în cadrul evenimentului a participat Părintele Nicolae LAUȘ – Directorul Cancelariei Diecezane, precum și reprezentanți ai ADR Vest.
Proiectul primește finanțare în cadrul Regio-Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014–2020, axa prioritară 5 –Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – și prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional” este de aproximativ 21 milioane lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Astfel, valoarea totală a acestuia ajunge la aproximativ 22 milioane lei.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 39 de luni.
Lucrările vor consta, în principal, în renovarea, conservarea şi reabilitarea clădirii propriu-zise a Catedralei Romano-Catolice (pe o suprafață totală de 1.490 mp), a obiectivelor conexe, precum şi a criptei și a pietrelor funerare ale personalităților care își au locul de veci în cripta din cadrul Domului (Catedralei Romano-Catolice Timișoara).
De asemenea, în vederea integrării obiectivului în circuitul touristic naţional şi international, sunt avute în vedere o serie de activități de promovare – pagină web dedicată, tur ghidat, colaborarea cu actorii locali, naționali, internaționali, integrarea vizitei la obiectiv în cadrul vizitelor organizate în Timișoara a grupurilor de turiști sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură națională sau internațională, consolidarea activităților în domeniul cultural.
După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu peste o mie de turişti la finalul primului an după implementarea proiectului (de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori).
Apelul de proiecte pentru prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural – a fost lansat în 25 mai 2016 și a avut ca termen limită pentru depunere data de 25 noiembrie 2016. Apelul a fost de tip competitive și are o alocare financiară de 28,81 milioane euro.
22 de proiecte, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finanțare în cadrul acestui apel de proiecte.
“Este cel mai important monument de clasă A, după cel UNESCO, e vorba de Cetăţile dacice, monument care are o serie de lucrări foarte complexe, şi aici este important şi ţinut cont că atât pregătirea proiectelor de acest tip cât şi implementarea lor sunt puţin diferite de alte construcţii de acest tip, fiindcă ele presupun în primul rând anumite specializări care sunt acreditate ca şi funcţiuni doar pentru tipurile de monumente despre care vorbeam „, spune Sorin Maxim director ADR.
Firma de construcţii care va câştiga licitaţia trebuie să reuşească, ca prin ceea ce face să dea viaţă acestor lucrări, fiindcă acesta e scopul final al unei firme, să facă lucrări complexe, așa cum s-a întâmplat şi la Mănăstirea Radna.
„Biserica , mai întotdeauna are nevoie de reformă, şi de aceea nu numai biserica ca o comunitate a oamenilor, dar ca şi clădire. De aceea este un pas important pentru noi să ne putem apuca de cele necesare acestei catedrale care are o vârstă de 250 de ani. E o mare onoare că o putem renova ca să o putem preda generaţiilor care vin după noi , ca să aibă şi dânşii un lăcaş de cult, de rugăciune de reculegere, de sărbătorire şi de aceea cred că este un pas important pentru această episcopie”, a spus excelenţa sa Martin ROOS – episcope romano-catolic de Timișoara.