Rectorii instituțiilor de învățământ superior tehnic din țară, dar și reprezentanți din cadrul universităților tehnice din Timișoara, București, Cluj Napoca, personal implicat în activitățile pentru alianțele europene, vor dezbate online, miercuri 20 aprilie, teme de interes ale momentului în cadrul ediției 10 a webinarului Construim Împreună – Universitățile tehnice din România – Universități Europene.
Organizatorii evenimentului sunt Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de ID/IFR și e-Learning, în colaborare cu IEEE România, Asociația EDEN Europe și Alianța Română a UniversitățilorTehnice.
Acest webinar începe la ora 18:00 și în cadrul său vor fi prezentate proiectele alianțelor europene cu implicarea universităților tehnice românești, urmate de discuții axate pe teme generale precum multi-campus, inovație și promovare la nivel global, promovare a educației, cercetării și inovării la nivel regional și european, dar și teme specifice pentru universitățile din ARUT.
Webinarul are rolul și de conștientiza importanța politicilor începute de ARUT privind reforma învățământului superior tehnic și adaptarea acestuia la noile realități. Totodată, va fi făcută cunoscută planificarea strategică a universităților de viitor pentru Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu partenerii proiectelor Universități Europene E³UDRES² și EIT-HEI EINS.
Înscrierile se fac prin completarea formularului. Participarea este gratuită iar participanții vor primi Open Badges (Certificate digitale deschise). Sesiunea va fi moderată de Dr. ing. Diana Andone – director Centrul de e-Learning Universitatea Politehnica Timișoara, IEEE Romania Education Activities, iar invitații webinarului sunt: Conf.dr.ing. Florin Drăgan – Rector, Universitatea Politehnica Timișoara, Prof.dr.ing. Cristina Campian – Director, Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Prof. dr. ing. George Darie – Prorector, Universitatea Politehnica București și Anca Mărgineanu, Manager activități EU-CONEXUS – Universitatea Tehnică de Construcții București
Universitățile Europene sunt alianțe transnaționale care vor deveni universitățile viitorului, promovând valorile și identitatea europeană și revoluționând calitatea și competitivitatea învățământului superior european. Pentru a realiza acest pas major, inițiativa oferă oportunități de a sprijini diverse modele de cooperare pentru universitățile europene. Cu sprijinul financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020, acestea îmbunătățesc calitatea, incluziunea, digitalizarea și atractivitatea învățământului superior european.
Aceste alianțe de Universități Europene urmăresc patru obiective-cheie la fel de importante în cadrul unui efort comun la nivel instituțional, național și european:
consolidarea dimensiunii europene în învățământul superior, cercetare și inovare, precum și a sinergiilor dintre acestea;
stimularea rolului și poziției de lider a Europei la nivel mondial;
sprijinirea redresării Europei și a răspunsului său la tranziția digitală și la tranziția verde;
aprofundarea sentimentului european de apartenență pe baza valorilor comune.
Alianța Română a Universităților Tehnice și-a propus, încă de la început, să reprezinte o platformă de colaborare pentru cele mai prestigioase universități cu profil tehnic din țară, precum și o voce comună, puternică și permanent implicată în optimizarea politicilor din educație și cercetare.
Proiectele alianțelor europene
E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions (Universitatea antreprenorială europeană promotor pentru regiunile inteligente și sustenabile) promovează dezvoltarea orașelor mici și mijlocii și a mediilor lor rurale, transformându-le în regiuni inteligente și durabile, conturând și contribuind la crearea unui viitor prosper, cu o mai bună calitate a vieții pentru o societate europeană în plin progres. E³UDRES² adoptă conceptul de i-Living Labs pentru dezvoltarea „Universităților Viitorului”, precum și pentru regiunile inteligente și durabile.
Living Labs sunt definite ca ecosisteme de inovare deschisă, centrate pe utilizator, care integrează procese concurente de cercetare și inovare într-un parteneriat public-privat-oameni. Rețeaua de antreprenoriat și inovare E³UDRES² pentru regiuni europene inteligente și durabile (E.I.N.S.) co-idealizează noi căi pentru universitățile antreprenoriale, stimulează dezvoltarea educației antreprenoriale și co-creează sprijin avansat pentru inovare și crearea de afaceri și îmbunătățește colaborarea în triunghiul cunoașterii, dincolo de stadiul tehnicii actual.
Webinarul va fi transmis live pe platforma Zoom (înregistrarea este necesară), Facebook și YouTube.