Conducerea societăţii Prompt, cea care construieşte noul corp de clădire al Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara, vorbeşte în sfârşit despre stoparea lucrărilor pe şantier şi întârzierea proiectului. Potrivit unui comunicat trimis joi după-masă, reprezentanţii firmei de construcţii spun că au întâmpinat probleme din cauza Primăriei Timişoara, a proiectului incomplet şi a cercetărilor arheologice.
Prompt susţine că deşi a semnat contractul pentru lucrări cu Primăria Timişoara în 30 aprilie 2014, autorizaţia a fost emisă de aceeaşi instituţie abia în 29 august 2014. Şi primarul a semnat începerea lucrărilor abia în octombrie.
“Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis de către Primăria Municipiului Timişoara în 02.10.2014 concomitent cu predarea amplasamentului pentru un tronson de clădire din cele două ( T1 şi T2 ), deci la mai bine de cinci luni de la semnarea contractului”, se arată în comunicatul de presă.
A urmat apoi, potrivit Prompt, o perioadă de trei luni în care nu s-a muncit, pentru că s-a deschis cercetarea arheologică.
„După finalizarea demolării fundaţiei de pe amplasamentul lucrărilor au fost descoperite vestigii arheologice. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş ne-a obligat să sistăm lucrările de construcţie şi să încheiem un contract de execuţie pentru lucrări de cercetare arheologică preventivă. Lucrările de cercetare arheologică preventivă s-au desfăşurat în perioada noiembrie 2014 – ianuarie 2015. Deşi amplasamentul a fost formal predat la data de 02.10.2014, acesta a fost liber de sarcini doar în data de 12.02.2015 când, după descărcarea arheologică, s-a finalizat şi relocarea postului trafo şi a cablurilor aferente”, transmite Marius Olariu, managerul firmei Prompt.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii firmei de contrucţii spun că proiectul nu este nici acum complet şi că este plin de erori.
“De la predarea amplasamentului, lucrările la structura de rezistenţă a clădirii s-au desfăşurat cu dificultate datorită faptului că proiectul de execuţie pus la dispoziţie de beneficiar este incomplet şi cu multe greşeli. Întreaga documentaţie necesară execuţiei lucrărilor trebuia să fie predată la semnarea contractului, or aceasta ne-a fost predată de către proiectant, fragmentată, pe bucăţele, între 30.09.2014 şi 25.02.2016, iar nici la ora actuală proiectul nu este complet”, se arată în comunicatul trimis de Prompt.
Prompt îşi explică şi intrarea în insolvenţă. Aceasta este cauzată de incapacitatea companiei de a-şi plăti datoriile către bănci, furnizori şi salariaţi, în acelaşi timp cu imposibilitatea unor firme din grup de a încasa, din anul 2010, 41 de milioane de lei de la Statul Român.
Totuşi, managerul companiei spune că este dispus la negocieri cu Primăria Timişoara şi că prin procesul de organizare speră să finalizeze proiectul Spitalului de Copii.