În anul 2016 pe Agenda manifestărilor cultural-artistice și de tineret au fost alocate următoarele sume:
Sesiunea I-martie 2016: 4.800.000 lei, pentru 487 de proiecte.
Sesiunea a II- a octombrie, care s-a finalizat de curând: 2.300.000 lei, bani alocați pentru 112 proiecte
Suma totală pentru proiectele anului 2016 este de 7.100.000 lei- 1.577.778 euro
De asemenea, instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Timiș au primit pe programul minimal, pentru activitățile culturale, următoarele sume, de la începutul anului 2016 și până în prezent:
Muzeul Satului Bănățean: 300.000 lei
Muzeul Național al Banatului: 134.500 lei
Teatrul Merlin: 400.000 lei
Muzeul de Artă: 150.000 lei
Biblioteca Județeană Timiș ”Sorin Titel”: 150.000 lei
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș: 565.000 lei
Total sume alocate pe programul minimal: 1.669.500 lei
Reprezentativă este în această săptămână expoziția ”Lumină în lumină” a artistului Silviu Oravitzan, derulată prin programul minimal al managerului Muzeului Național al Banatului și finanțată cu 45.000 lei.
În urma analizei sumelor de bani acordate instituțiilor și activităților culturale, Roxana Iliescu, vicepreședinta CJT, consideră că: ”Prin urmare, cred că trebuie în primul rând să ne raportăm la proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană. Cu atât mai mult acum, când am câștigat acest titlu, ar trebui să schimbăm puțin strategia, cel puțin pe acțiunile pe care noi le finanțăm. Din punctul meu de vedere, pe Agenda culturală, cei 7.100.000 lei, sumă care se raportează la acțiunile finanțate, după părerea mea, cred că ar trebui alocată pentru anul viitor cel puțin aceeași sumă, dar pe acțiuni care să aibă altă anvergură. Sunt foarte multe acțiuni care nu ar fi fundamentate pentru a le susține financiar.
Pe parcursul anului 2016, Consiliul Județean Timiș a susținut financiar 700 de activități culturale. Numărul activităților este unul destul de mic, dacă ne raportăm la anii precedenți, când au fost și peste 1.000 de activități susținute.
”Haideți să corelăm proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană, cu o nouă strategie pe Agenda culturală și să ne uităm cu o mai mare atenție la acțiunile pe care noi le finanțăm. Este o discrepanță foarte mare între activitățile sprijinite și sumele alocate instituțiilor aflate în subordine”, adaugă vicepreședintele CJT, Roxana Iliescu.
O oportunitate în ceea ce privește alocarea fondurilor la instituțiile de cultură ar fi o externalizare, dacă nu au în propria structură, a unui departament de identificare a altor surse de finanțare. Consiliul Județean îndrumă instituțiile spre alocarea fondurilor europene, pentru acțiunile instituțiilor.
”Cred că în viitorul foarte apropiat, fiecare director al unei instituții de cultură, aflată în subordinea consiliului județean, ar trebui să ia în considerare acest lucru. Fiecare director ar trebui să creeze un departament, cu consultanți, care să identifice și să scrie proiectele europene. Foarte important este ca aceste proiecte să fie implementate”, spune Roxana Iliescu.