1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Conflictul dintre părinți și autorități ia amploare într-un liceu de tradiție din Timișoara! Peste 1000 de elevi mutați pentru a face loc altora, care învață în limba germană

Se întâmplă la Timișoara. Un abuz de nedescris, împortiva căruia, cu excepția conducerii școlii, a dascălilor instituției și a sindicatului, nimeni nu ridică un deget. Totul pentru a-i împlini pohta primarului Nicolae Robu.

Planul este simplu: să pună pe drumuri peste 1000 de elevi de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Timișoara, unii chiar în clase cu profil vocațional (arhitectură), pentru a aduce în locul lor elevii unui liceu cu predare în limba germană: Colegiul „Lenau”.

Pe lângă dezavantajul că mii de copii sunt risipiți pe la diverse școli, Timișoara pierde și un colegiu, titlu care cu greu mai poate fi dobândit în zilele noastre, o școală cu tradiție care, tocmai anul viitor (al desființării), ar aniversa jumătate de secol de existență.

Mazilirea cu mâna ridicată

sedinta consiliul local (7)Consilierii locali au luat o decizie radicală în cazul Colegiului Tehnic „Ion Mincu” în ședința de luna trecută. Este vorba despre o unitate școlară cu învățământ primar, gimnazial, vocațional și profesional, pentru care consilierii locali au ridicat mâna spre a fi desființată.

Consiliul Local Timișoara a decis reorganizarea școlii prin distribuirea claselor către alte unități de învățământ. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, clădirea Liceului „Ion Mincu” ar putea reveni Colegiului „Nikolaus Lenau”, acolo unde mai mulți elevi din ciclul primar fac școală într-o clădire închiriată de Primăria Timișoara de la RATT.

„Clasele de învățământ primar și gimnazial urmează să intre în structura Școlii Generale nr. 24, care este nu doar foarte aproape, dar și mult mai mare și cu o problemă reală de spațiu. Clasele vocaționale de arhitectură vor merge către Liceul de Arte Plastice, care, astfel, va avea două domenii foarte apropiate din punct de vedere al viitorului și al materiilor care se predau […]. Clasele de electronică urmează să meargă către Liceul Ungureanu, care are un număr mai mare de astfel de clase și care are un astfel de profil. Clasele de construcții vor merge către Colegul Tehnic de Vest, respectiv liceul tradițional de construcții”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu în cadrul ședinței de consiliu local.

Directorul Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, Ionel Dima, a susținut, în fața consilierilor locali, menținerea școlii în actuala formulă. Ionel Dima a explicat că școala nu abuzează de resursele locale și nu face de rușine Timișoara.

„Nu văd motivul pentru care 1000 de copii să fie scoși dintr-o clădire ca să intre alți 1000 sau câteva sute, sau mai mulți elevi”, a declarat directorul Colegiului Tehnic „Ion Mincu” atunci. „Colegiul Lenau e o școală cu predare în limba germană, cu spații generoase, dar care se pare că nu le ajung! Câți elevi mai învață în limba germană la Timișoara acum?”, întreabă, pe bună dreptate, Virgil Popescu, liderul Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar Timiș.

sedinta consiliul local (8)Conducerea Primăriei Timișoara a precizat că decizia CLT nu va duce la desființarea niciunui post de cadru didactic. Primarul Robu a declarat că hotărârea CLT a fost primul pas, dar Inspectoratul Școlar și-a dat deja acordul pentru reorganizare, transmiteau de la ședința de consiliu local jurnaliștii de la Radio Timișoara. Se pierd, însă, posturile de conducere și, mai ales, sunt părinți și copii care sunt puși pe drumuri. „Vă dați seama, sunt părinți care au 2 sau 3 copii, i-au dat aici tocmai pentru ca frații să fie împreună. Acum, după ce se împart pe la 4 școli, vă dați seama că și acești frați se vor împărți; pentru părinți va fi și mai greu”, mai spune Popescu.

Lucru evident, căci, dacă și-ar fi dorit să-și dea copiii la școlile cu pricina, nimic nu i-ar fi împiedicat să le aleagă pe acelea, și nu Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Timișoara.

Nicolae Robu a inițiat proiectul și a redactat expunerea de motive

Deși, peste tot, despre această decizie vorbește viceprimarul Diaconu, proiectul de hotărâre și expunerea de motive au fost inițiate de către primarul Nicolae Robu. „Având în vedere Expunerea de motive cu nr. SC2017-28945/20.11.2017, privind oportunitatea proiectului de hotărâre a Primarului Municipiului Timişoara, domnul Nicolae Robu” — sunt cuvintele cu care începe hotărârea de consiliu local de la Timișoara.

Consiliul Local propune reorganizarea prin divizare totală a Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, cu învăţământ gimnazial, primar, liceal şi profesional, astfel:

— Clasele primare şi gimnaziale ale Colegiului Tehnic „Ion Mincu” Timişoara, care funcţionează pe str. Ulmului nr. 2, vor fi preluate de Şcoala Gimnazială nr. 24 Timişoara;

— Clasele cu profil tehnologic ale Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, care funcţionează pe str. Gheorghe Lazăr nr. 20, vor fi preluate de Colegiul Tehnic „Emanoil Ungureanu” Timişoara;

— Clasele cu profil de arhitectură ale Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, care funcţionează pe str. Gheorghe Lazăr nr. 20, vor fi preluate de Liceul de Arte Plastice Timişoara, care va avea sediu pe str. Lorena nr. 35, Timişoara;

— Clasele cu profil de construcţii ale Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, care funcţionează pe str. Gheorghe Lazăr nr. 20, vor fi preluate de Colegiul Tehnic de Vest.

„La ședință a fost prezent doar domnul director, deși tot corpul profesoral a vrut să meargă, dar am zis să fim civilizați, să nu punem presiune”, a mai explicat Virgil Popescu.

Motivul invocat de către primarul Nicolae Robu este unul pueril: „În scopul eficientizării utilizării resurselor finaciare, materiale şi umane, precum şi a încadrării în sumele alocate, costul mediu pe elev, faţă de reţeaua şcolară aferentă anului şcolar 2017–2018, aprobată prin HCL nr. 55/21.02.2017, în anul şcolar 2018–2019 se propune reorganizarea prin divizare totală a Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, cu învăţământ gimnazial, primar, liceal şi profesional”, scria Nicolae Robu ca motivare a deciziei propuse consilierilor locali.

E și o veste bună

38010_1Din fericire pentru elevii și părinții acestora, de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Timișoara, liderul de sindicat Virgil Popescu spune că este și o veste bună. Două, chiar!

Prima ar fi că respectiva hotărâre de consiliu local a fost atacată în contencios administrativ, pentru a fi anulată, principala motivare fiind aceea că nimeni, până la ora luării deciziei, nu a consultat sau discutat nici cu conducerea Colegiului Tehnic, nici cu corpul profesoral sau cu Asociația de Părinți. Or, potrivit Legii 52/2003, ar fi trebuit să existe o dezbatere publică înaintea adoptării respectivului HCL.

A doua veste importantă este că decizia CL de desfințare a Colegiului Tehnic „Ion Mincu” trebuie avizată și de către Inspectoratul Școlar al Județului Timiș. Mai mult, chiar, se pare că avizul ISJ era necesar să fie obținut înainte de a se adopta HCL prin care se dispune desfințarea, încă un motiv pentru contestarea și desființarea de către instanță a acelei hotărâri de consiliu local.

Cu doar trei luni înainte, aceiași consilieri locali votau cedarea unui spațiu de la Colegiul „Mincu”

În ședința din 28 iulie a acestui an, consilierii locali timișoreni aprobau „alocarea pe o perioadă de 5 ani a unui număr de 7 săli de clasă situate la etajul III al clădirii din strada Ulmului nr. 2, aferentă Colegiului Tehnic Ion Mincu către Şcoala Gimnazială nr. 24”.

Decizia trădează faptul că, la doar câteva luni înainte de luarea deciziei de desfințare, consilierii locali admiteau că acel colegiu tehnic va mai funcționa încă 5 ani. Patru luni mai târziu, însă, hotărau să se desfințeze, iar clasele de învățământ primar să fie preluate chiar de acea școală, Școala Gimnazială Nr. 24. Semn că și în CL Timișoara nu știe stânga ce face dreapta.

Atât conducerea colegiului, cât și liderul de sindicat spun că nu se vor lăsa și nu vor accepta desființarea unei școli de tradiție, cu bune rezultate la examenele naționale, cu un corp reprezentativ de elevi și că nu se poate justifica trimiterea în bejenie a elevilor români pentru a se face loc unor elevi care studiază la un colegiu cu predare în limba germană…

2 COMENTARII

  1. Poate înființarea unor clase de profil cu învățare in limba germana, ar mai calma spiritele și chiar ar putea aduce un plus de valoare colegiului, deschizând oportunități de dezvoltare profesionala pentru tinerii care optează a-și desăvârși studiile liceale, in aceasta instituție, care poate deschide colaborări directe in acest sens cu instituții similare din landurile germane. Dascălii necesari, ar fi disponibili, ei profesând practic pe același bulevard, la mica distanta.

  2. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, clădirea Liceului „Ion Mincu” ar putea reveni Colegiului „Nikolaus Lenau” …
    GRESIT!
    Conform actelor emise de CL si ISJ, acest AR PUTEA devine obligatoriu, acolo exista legatura de cauzalitate: pleaca unii si vin altii. Cititi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :