Conflict de proporții în viitoarea Capitală Culturală a Europei! Primăria lui Robu taie finanțarea unui important teatru local

330

Autoritățile locale, județene și centrale par să fi uitat de angajamentele luate când Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Cel puțin în privința finanțărilor, care întârzie să apară. Mai mult decât atât, nici executivul Primăriei Timișoara nu a construit bugetul de anul acesta astfel încât să acopere marile festivaluri, exact ce trebuie să se întâmple la Timișoara în anii premergători celui în care va deține prestigiosul titlu.

În edițiile trecute ale săptămânalului nostru vă prezentam investițiile din domeniul culturii ale Primăriei Timișoara. Multe studii de fezabilitate reluate an de an și alocări financiare celor trei teatre, dar mai mult pentru dotări. De organizarea evenimentelor majore se pare că mai marii urbei au uitat.

TESZT — festival la jumătate în 2019

Unul dintre festivalurile de teatru de renume din Timișoara își reduce numărul spectacolelor anul acesta. TESZT, care sărbătorește 12 ani în 2019, nu are bugetul necesar pentru a acoperi toate reprezentațiile, se plâng cei de la Teatrului Maghiar, organizatorul evenimentului.

„Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, TESZT, ajuns la a douăsprezecea ediție, își restrânge considerabil programul inițial în urma adoptării bugetului Teatrului Maghiar «Csiky Gergely» din Timișoara. Pentru a păstra continuitatea și relația cu spectatorii fideli spiritului TESZT, între 20 și 26 mai 2019 vom organiza un TESZT cu program redus, o ediție de avarie.

La ședința de marți, 7 mai, ordonatorul de credite — Primăria Municipiului Timișoara — a redus bugetul Teatrului Maghiar «Csiky Gergely» Timișoara, comparativ cu anul 2018, făcând imposibilă realizarea programului Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara, TESZT, așa cum a fost el stabilit. În situația financiară nou-creată, teatrul a fost nevoit să anuleze mai multe spectacole selecționate și invitate la festival, precum și să reducă substanțial toate costurile unui astfel de eveniment internațional amplu”, spun reprezentanții teatrului.

Ediția din acest an se va ține sub sloganul „1/2SZT — jumătate de buget, jumătaTESZT”, fiind una de avarie, menită să mențină continuitatea festivalului. Prima ediție a Bursei de festivaluri, care a fost programată în timpul evenimentului pentru a oferi un loc de comunicare și interacțiune între specialiștii din domeniul teatrului, a fost, de asemenea, anulată. Din același motiv, bugetul, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 a renunțat la programul Fo(u)r Public Spaces din cadrul TESZT, menit să prezinte publicului timișorean patru spectacole în aer liber, cu acces gratuit.

TESZT e cel mai important festival internațional din regiune și singurul din Timișoara, desfășurat în prima parte anului, axat pe teatrul contemporan și pe noile forme de expresie. Biletele se vor pune în vânzare luni, 13 mai, la prețul de 40 lei, sau 30 lei — cu reducere, iar toate spectacolele vor fi traduse în română și engleză.

Expoziția Coll[age], de Benedek Levente, graficianul TESZT-ului, va fi vernisată la Atelierul de Urbanism luni, 20 mai, de la 18:00. Deși o selecție mai restrânsă reprezintă un regres pentru TESZT, care s-a dezvoltat de la an la an, acoperind o arie geografică de selecție tot mai largă și prezentând spectacole tot mai complexe, Teatrul Maghiar subliniază importanța continuității evenimentului, în speranța că edițiile 2020 și 2021 vor fi întâmpinate de un context mai prielnic.

Reacția autorităților: Guvernul e de vină

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a reacționat la știrea că festivalul TESZT are buget doar la jumătate din nevoi. Așa cum ne-am obișnuit, Guvernul este de vină pentru acest lucru. Edilul-șef susține că încărcătura financiară în plus pusă de Executiv pe umerii primăriei au dus la reducerea bugetelor pentru cultură. Inacceptabil cu nici doi ani înainte de anul 2021, când Timișoara este Capitala Culturii Europene.

„Nu i s-a tăiat integral finanțarea, i s-a redus. Inițial, printr-o scăpare de zero, dar când m-a sesizat directorul Teatrului Maghiar, imediat am dispus să se facă corecția de rigoare, însă nu s-a putut acorda toată suma, pentru că nu avem bani suficienți. Avem foarte mari cheltuieli în plus de dus în urma deciziilor puterii politice naționale PSD-ALDE. Pentru plata indemnizațiilor asistenților sociali ai persoanelor cu dizabilități avem de plătit cu 22 de milioane de lei pe an mai mult decât ne sunt veniturile suplimentare pe care le obținem prin creșterea coeficientului cotei părți din impozitul pe venit care rămâne la bugetul local. Așadar, ni s-a dat cu o mână și ni s-a luat cel puțin cu o mână și jumătate, ca să nu zic cu două mâini, și, în această situație, nu putem să suportăm numai de la bugetul local tot ce ne-ar plăcea nouă să se întâmple în Timișoara”, a declarat Nicolae Robu.

Nicolae Robu a continuat să facă apel la mediul de afaceri pentru a susține cultura timișoreană în perspectiva anului 2021.

„Trebuie să onorăm acest titlu, trebuie să ne reprezentăm pe noi înșine, să reprezentăm România, să reprezentăm Europa la superlativ, și asta costă. Nu toată lumea știe că obținerea titlului nu-ți aduce bani de la UE. Noi avem o sumă de 1,5 milioane de euro, și atâta tot. Dar, per ansamblu, orașele care au deținut acest titlu au fost extrem de câștigate, pentru că, în anul exercitării funcției de Capitală Culturală Europeană și în anii ce urmează, orașele au mult mai mulți turiști decât dacă nu ar fi fost în această postură. Calculele arată că peste tot, la fiecare euro investit, se câștigă, într-un orizont de timp de câțiva ani, șase euro. Doar că aceste câștiguri vin într-un viitor apropiat, iar pe noi ne interesează viitorul acum”, a mai spus Nicolae Robu.

Cât se investește anul acesta în cultură

Pentru anul acesta, Primăria Timișoara a decis să facă investiții în domeniul cultural în valoare de 30 de milioane de lei.

Cea mai mare investiție, promisă de ani buni de autorități, este în „Refuncționalizarea clădirilor ce aparțin Palatului Culturii, Piața Victoriei” — 5 milioane de lei. Primul pas pentru reabilitarea teatrelor și a Operei Naționale din acest imobil a fost făcut încă din 2008. Au trecut 11 ani în care nu s-a mișcat nimic. Potrivit SF-ului aprobat acum mai bine de un deceniu, lucrările ar fi trebuit finalizate în 2011.

Cultura mai are parte și de alte investiții. Se va reamenaja scena din Parcul Rozelor — 500.000 de lei, se va reabilita termic parterul Palatului Culturii — 300.000 de lei, sau se vor face dotări la Teatrul German — 500.000 de lei, Teatrul Maghiar — 1 milion de lei, Filarmonica „Banatul” — 1,1 milioane de lei.

Tot în „interesul” culturii, primăria alocă 3,2 milioane de lei pentru… hârtii. Se fac studii de fezabilitate sau proiecte tehnice pentru foarte multe obiective pe care timișorenii le așteaptă de mult.  Pe lângă refacerea Palatului Culturii, se investesc bani frumoși în documentele necesare pentru reabilitarea Filarmonicii „Banatul”, a Turnului de Apă din Iosefin, a patru cinematografe (Timiș, Dacia, Fratelia, Victoria) sau a sălii de spectacole a Sinagogii din Fabric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.