Conferința „Câinii războiului”, la Universitatea de Vest din Timișoara

23

Universitatea de Vest din Timișoara invită publicul curios , joi, 12 decembrie 2024, de la ora 18:00, în amfiteatrul A01, să participați la conferința intitulată „Câinii războiului. Peregrinările unui războinic celt din Transilvania prin Grecia și Asia Mică”, susținută de cercetătorul Dr. Habil. Aurel Rustoiu.

„Câinii războiului” este titlul unui roman de război din 1974, scris de britanicul Frederick Forsyth, care a cunoscut și o ecranizare hollywoodiană în anul 1980. Romanul se referă la un mic grup de mercenari angajat într-o acțiune militară într-un stat imaginar din Africa, la comanda unui industriaș britanic. Tocmai de aceea, expresia „câinii războiului”, folosită deja de William Shakespeare în piesa Julius Caesar din 1599, s-a impus în mentalul comun ca un termen desemnând mercenarii de orice fel și din orice timp.

Antichitatea nu a fost străină de fenomenul mercenariatului, adică al utilizării unor „specialiști” ai armelor, plătiți pentru a sluji diferiți stăpâni în conflictele frecvente desfășurate în aria mediteraneeană. Printre acești mercenari regăsim și un celt din Transilvania care, spre bătrânețe, și-a găsit sfârșitul după ce s-a întors în propria patrie, la Ciumești, jud. Satu Mare.
În cadrul conferinței, vă propunem o incursiune în lumea fascinantă a istoriei mercenariatului celtic în aria est-mediteraneană, în a doua jumătate a sec. III a. Chr. și în prima parte a veacului următor. Vom explora mecanismele prin care războinicii respectivi, veniți din adâncurile Europei, au ajuns în contact cu liderii regatelor elenistice, cum au fost ei recrutați, cum s-au desfășurat acțiunile militare în care au fost implicați și, mai ales, ce efect au avut peregrinările lor asupra celor rămași acasă și în mijlocul cărora unii au reușit să revină. Povestirile și comportamentele dintr-o lume îndepărtată și exotică, așa cum trebuie să fi fost Grecia și Asia Mică în ochii celților europeni, vor completa această explorare.

Dr. Aurel Rustoiu este unul dintre cei mai apreciați cercetători în domeniul arheologiei și istoriei celei de-a doua epoci a fierului, activând ca cercetător principal la Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca. Cu o experiență vastă, el este recunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile la înțelegerea culturii celtice și a relațiilor dintre populațiile din nordul Dunării și lumea mediteraneană.

Va fi un eveniment care va aduce în prim-plan povestiri captivante dintr-o lume veche, fascinantă și plină de mister.