Iubitorii artelor sunt invitați la vernisajul expoziției colective de artă contemporană slovacă ce reuneşte pe simezele galeriei de artă a UVT (UVT ART CENTER), lucrări semnate de paisprezece artişti contemporani slovaci.
Vernisajul va avea loc în data de 1 noiembrie, la ora 18:00 şi este coordonat de către artiştii vizuali Cristina Daju & Branislav Zurko.
Despre proiectul expozițional curatoarea evenimentului Katarina Balunová, cunoscută publicului timişorean pentru expoziția ‚,The Blue Sky Connects Us’’ deschisă la Galeria Brăteanu în luna februarie remarca: ‚,Râul este întotdeauna diferit și totuși același. Conectează și desparte maluri, oameni, teritorii. De la izvorul său până la ocean, este viu în timp ce curge – este o energie care curge, un ecosistem echilibrat, o cale de acces, o graniță politică naturală. Râul este o imagine / reflectare a peisajului minții, intrând în râu suntem schimbați, ne spălăm nu numai trupul, ci și păcatele (ereditare). După cum scrie Hermann Hesse în romanul său Siddhartha: „… râul este peste tot deodată, la origine și la gură, la cascadă, la bac, la prăpăstii, în mare, în munți, peste tot în același timp, și pentru el nu există decât prezentul, nicio umbră a trecutului, nicio umbră a viitorului”.
Cum se schimbă de-a lungul istoriei percepția asupra râului și a semnificației sale? Ce înseamnă fluviul pentru noi astăzi? Expoziția atrage atenția asupra Dunării, al doilea cel mai lung fluviu din Europa, care leagă mai multe țări, inclusiv Slovacia și România.
Expoziția reunește lucrări care reflectă importanța fluviului, de la izvorul său până la mare, într-o varietate de medii, de la pictură la gravură, de la fotografie la obiect. Într-un sens mai larg, lucrările abordează tema elementului apă și a circulației sale. Ele se referă la probleme sociale și de mediu sau, folosesc simbolul râului și al apei pentru a exprima emoții și profunzimea psihicului uman.
Artiștii selectați abordează tema apei și a râului pe termen lung în arta lor – Silvia Balážová, Radostina Doganová, Lucia Fabová, Kristína Mésároš, Ivana Sláviková, Lucia Večerná; sau apare în lucrările lor ca un element frecvent care susține conceptul – Jana Farmanová, Ľudmila Hubová Machová, Juliana Mrvová, Rastislav Podoba, Michaela Šuranská, Peter Valiska Timečko, Miro Trubač, Boris Vaitovič.
La fel cum Dunărea unește țări și formează o linie de comunicare între regiuni, scopul acestei expoziții este de a conecta artiștii și lucrările lor într-un spațiu european comun.’’
Expoziția rămâne pe simezele UVT ART CENTER, situat pe strada Oituz nr. 4 din Timişoara, pâna în data de 13 noiembrie 2024.