Asociația culturală Lapsus din Timișoara își propune proiecte serioase în domeniul artei plastice coroborată cu tehnologia digitală. Sau după cum spune curatorul Alexandru Boca, președintele asociației: „Vrem să încurajăm expresia tehnologică în artă contemporană, iar în cazul de față urmărim cum este afectată arta sculpturii de criza pandemiei globale”.
În contextul pandemiei COVID-19, lumea digitalizată devine lumea comunicării, în timp ce sculptura, cea mai pământească dintre arte, are provocarea de a deveni fluidă prin digitalizare. Prin apelul și concursul nostru vrem să dăm o șansă artiștilor, modelatorilor 3D, studenților la școli de arte și design să-și exprime viziunile despre hiper realități, să le privească atât ca un mijloc cât și ca un spațiu în care pot lucra. Hyper Form este o aluzie la spațiu non-fizic și dinamic, bazat pe simultaneitatea planelor și evenimentelor într-o dimensiune precum internetul în care realul și ficțiunea se amestecă, sau, așa cum e descrisă de Jean Baudrillard o hiperrealitate în care „modele sunt generate fără origine sau realitate”
„Astfel, căutăm sculpturi digitale, abstracte, concepute de artiști și modelatori 3D. Dorim să stimulăm creativitatea într-o societate digitalizată identificând estetica dematerializării cauzate de dominația spațiului virtual în era contemporană. Așteptăm cu nerăbdare sculpturile digitale în format .obj sau .stl la adresa lapsus.xyz@gmail.com.”
Un număr de 10 lucrări vor fi selectate, imprimate 3D și expuse în perioada 14-31 noiembrie 2020 în spațiul de artă contemporană Lapsus, în Timișoara. Lucrările și creatorii lor vor figura pe site-ul lapsus.xyz.
Premiul 1 este 2200 de lei și următoarele 1000, respectiv 600 de lei.