Concesionările inflamează spiritele într-o comună periurbană a Timișoarei! Actori principali, Curtea de Conturi, vechea conducere a Primăriei și aleșii locali-VIDEO

1898

Viața liniștită a comunei Șag este tulburată, de ceva vreme, de unele concesiuni de terenuri făcute de Primărie în 2005. Pe scurt, în luna iunie 2016, în plină campanie electorală pentru alegerile locale, Curtea de Conturi efectua un control la Primăria Șag. Evident, nu toate lucrurile au fost în regulă. Principalul motiv care a inflamat încă de atunci atmosfera între vechea și noua echipă a fost concesionarea a două terenuri de pe domeniul public, aflate aproape de ieșirea din comună, dinspre râul Timiș, pe stânga și pe dreapta Drumului European care traversează Șagul, pe care concesionarii au ridicat două clădiri provizorii: un magazin de Pompe Funebre, respectiv un Magazin Alimentar. Inspectorii de la Curtea de Conturi au considerat ilegale concesionările respective din cauză că cele două construcții ridicate acolo împiedică executarea lucrărilor de utilitate publică de pe cele două artere secundare ale comunei.

Toate bune și frumoase. Alegerile au trecut, iar noua echipă aflată la conducerea Primăriei Șag s-a văzut nevoită să pună în aplicare decizia Curții de Conturi, prin care trebuie să anuleze cele două concesiuni și să aducă terenurile la starea inițială, adică să demoleze construcțiile ridicate acolo. Și pentru că orice control impune luarea unor măsuri care să fie comunicate celor care au făcut verificările, conducerea Primăriei Șag a supus aprobării punerea în practică a deciziei Curții de Conturi, în ședința de Consiliu Local de luna aceasta.

Lucrurile nu au mers însă ca pe roate. Primarul avea nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, adică 9 voturi din 13 pentru că să poată pune în practică decizia organului de control. Numai că, din 13 consilieri locali, 5 s-au abținut: 3 consilieri PNL (Sorina Purcar, Sorin Brânzoi și Bogdan Apostu), un consilier independent (Darco Leu) și un consilier al Formațiunii M10 (Dumitru Ciocârlan). Asta înseamnă că hotărârea de consiliu a picat la „mustață”.

sag-cladire-concesiune-domeniu-public-monumente-funeraare46-1024x683

Ce e de făcut?

La această întrebare încearcă să răspundă primarul comunei Șag, Flavius Roșu, cel care trebuie să pună în aplicare decizia Curții de Conturi. Acesta crede că a făcut tot ce a depins de el pentru luarea măsurilor care se impun. „În urma rezultatului votului din ședința de Consiliu Local, care a dus la imposibilitatea adoptării Proiectului de Hotărâre, vom comunica Curții de Conturi că nu putem pune în executare decizia de anulare a celor două concesiuni din 2005, din cauza votului consilierilor”, declară primarul Flavius Roșu.

„Cel mai probabil, Curtea de Conturi va recurge la instanță pentru punerea în aplicare a măsurilor care se impun în urma controlului, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri. Nu știu în ce măsură consilierii locali care s-au abținut la vot vor răspunde în instanță sau nu”, mai spune primarul.

Ce spune fostul primar?

Venus Oprea reprezintă, din vara anului trecut, vechea administrație a comunei Șag. El a păstorit comuna vreme de patru mandate şi a stat în preajma ei mai bine de două decenii. După modelul președintelui Băsescu, Venus Oprea a ieșit la pensie în vara anului trecut, după ce și-a dus la capăt ultimul mandat de primar, pentru că nu a mai candidat. Oprea spune că toate cele peste 500 de concesiuni făcute în mandatele sale au fost perfect legale.

„Cum vă explicați că anul trecut Curtea de Conturi a constatat că tocmai cele 2 concesiuni din 2005 sunt ilegale. Trebuie să știți că prima instituție care se sesizează că ceva este ilegal este Prefectura. În cazul în care Instituția Prefectului constată că o hotărâre, în acest caz cele 2 concesiuni, este neconformă cu Legea, o atacă automat în Contencios Administrativ, pentru repunerea lucrurilor pe făgașul normal, ori acest lucru nu s-a întâmplat”, spune fostul primar Venus Oprea.

„Eu zic că e un scandal artificial, menit să mă discrediteze. Nu pot să spun mai mult, pentru că vreau să am o pensie liniștită, dar pot merge în orice instanță, că n-am făcut nimic ilegal”, crede Venus Oprea.

sag-terasa-concesiune-domeniu-public-54-1024x683

Concesionarii, între statutul de victime sau pierderi colaterale

Întâmplător sau nu, unul dintre concesionari (cel care deține Magazinul Alimentar)  este fiul fostului primar Venus Oprea și se consideră victima unui război, în care vizat este – de fapt – tatăl său. Celălalt concesionar, care deține spațiul de Pompe Funebre se consideră victimă colaterală în acest conflict mocnit, din cauză că nu puteau să se ia doar de fiul lui Venus Oprea, pentru că ar fi fost bătător la ochi. Ambii sunt nedumeriți cum de tocmai aceste concesiuni au fost în colimatorul Curții de Conturi dintre alte sute.

Deși se feresc să vorbească deschis, cei doi, care spun că aduc venituri comunei Șag prin impozitele pe care le plătesc la Primărie și prin taxele pe care le plătesc pentru cei 6 angajați pe care-i au, speră într-o rezolvare favorabilă. În caz contrar amenință că vor merge instanță și vor cere despăgubiri dacă se va ajunge la demolarea clădirilor în care au investit, ridicate pe terenurile concesionate.

Este interesant de văzut rezultatul final în acest caz, în care toate părțile par să aibă dreptate, fiecare în felul și cu argumentele ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.