1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Concert de colinde la liceul Jean Louis Calderon VIDEO

Apropierea marelui praznic al Nașterii Mântuitorului aduce aminte tuturor să se apropie de semeni și să ofere un strop de bucurie celor mai puțin norocoși. Tradiția se transmite de multe generații. Marți seara am putut să vedem că acest gând frumos este și preocuparea celor mai mici școlari. Elevii unui prestigios liceu timișorean, ce duce mai departe cele începute cu peste un secol în urmă au pregătit un eveniment aparte ce a cuprins mai multe momente de suflet.

După cum este cunoscut liceul Jean Louis Calderon este continuatorul Școlii Normale ( Preparandiei) ce imstruia viitorii învățători ai copiilor din vremuri apuse.

Un nume ce face cinste culturii bănățene a fost readus la lumină cu acest prilej. Dascălul cu mult har ce a fost Ioachim Perian a primit o placă deasupra sălii de festivități unde a trudit decenii pentru a face înțelese notele muzicale viitorilor dascăli sau chiar muzicieni.

Profesorul Radu Burciu-Iancu a anunțat asistenței numeroase formată din invitați, profesori și elevi ai propriei școli dar și de la alte școli din oraș că de acum sala de festivități va purta numele reputatului dirijor. A și făcut o scurtă prezentare a vieții dascălului.

Compozitorul și profesorul Ioachim Perian este fiu al Bocșei. A văzut lumina zilei în anul 1884. De tânăr a muncit din greu în minele din împrejurimi. Prin pregătire asiduă ajunge învățător la Ocna de Fier. Iar din anul 1903 ajunge la catedră în Bocșa Montană. A urmat cursuri de perfecționare în domeniul muzicii În Bocșa și Timișoara. A înființat şi a dirijat corul mixt al Reuniunii de Cântări din Bocşa Montană (1904-1918). Se implică in evenimentele ce aveau să aducă la unirea cu Regatul României. Iar după 1919 ajunge student la Conservatorul din Cluj. Nu sunt consemnate date certe că ar fi absolvit cu o diplomă universitară pregătirea din capitala ardeleană sau a făcut doar o parte din cursuri din lipsa mijloacelor financiare.

După întoarcerea acasă în Banat va funcționa toată viață la Școala Normală (Liceul Pedagogic) aflat în acei ani în actualul Liceu Calderon. Împreună cu Ion Crişan, Vadim Şumski și Iosif Velceanu predă la școala de tineri dirijori țărani români. A mai fondat și dirijat societatea muzicală „Cercul tinerimii“ din Timişoara (1920), Din 1924 a fost mâna dreapta a maestrului Sabin Drăgoi la asociația muzicală „Doina”dinTimișoara.

A condus diverse coruri ajungând pâna la demnitatea de preşedinte al Asociaţiei Corurilor şi Fanfarelor din Banat în anul 1934. A compus numeroase piese muzicale mai cu seamă pentru coruri.

La sosirea maestrului în Școala Normală a găsit actuala sală ce-i poartă numele ca o anexă dormitor unde erau cazați elevii interni ce veneau de la o anumită distanță de oraș. A insistat și a transformat locul în sală de solemnități potrivită pentru repetiții și spectacole muzicale. Se pensionează în anul 1941 dar rămâne un la fel de entuziast dascăl și dirijor până la stingerea sa din anul 1950.

Prin gestul de acum, actualii profesori aduc un omagiu unui strălucit înaintaș ce s-a implicat în ridicarea culturală a bănățenilor prin tot ce a făcut în plan muzical.

O a două parte a serii a fost dedicată muzicii. O orchestră din mici muzicieni mai cu experiență ori mai stângaci ce vin de la diverse școli din oraș sunt instruiți și coordonați de un tânăr profesor ce a funcționat un timp aici la „Calderon”. Acum Viorel Ciurtin funcționează la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” unde coagulează în jurul său o orchestră de mare viitor.

Au pregătit în mod special un program de colinde atât tradiționale românești cât și unele din repertoriul internațional. Un cor de profesioniști a deschis spectacolul. Au urmat cei mai mici ce s-au descurcat mai mult decât onorabil chiar dacă unii erau începători.
Sala a fost generoasă și a aplaudat îndelung toate piesele muzicale. În special soliștii au arătat un înalt nivel de îndemânare la instrumentele lor fie că erau în fața pianului sau la instrumente de suflat. Cei mici au avut aplombul de a ataca chiar piese dificile de Bach sau Beethoven. Le-a ieșit la perfecție.

La final au venit și invitații speciali. Aceștia sunt elevi de la Casele de Copii din Timișoara și Lugoj ce au colindat colegii lor și le-au urat sărbători fericite. A urmat o cină cu invitații lor ce au avut ocazia să petreacă o seară plăcută pentru a îndulci povara ce apasă pe umerii unor copii mai puțin norocoși.

Elevii, profesorii, părinții au făcut un efort pentru a pregăti pachete cu cadouri pentru colindători.

Profesorul Radu Burciu-Iancu a apreciat în mod deosebit contribuția profesorilor de la Colegiul „Ana Aslan” ce s-au alăturat și ei la colecta pentru cadouri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :