Una din cele mai interesante monumente de patrimoniu cultural al Banatului este conacul familiei Mocioni din comuna Foeni.
Acesta din păcate (și în ciuda valorii sale artistice dar și istorice) nu a avut o soartă prea favorabilă. Mai cu seamă odată cu naționalizarea ce a urmat după instaurarea regimului de putere populară a fost folosit în tot felul de scopuri nepotrivite. Cea mai favorabilă perioadă a fost ea în care a servit drept cămin cultural și bibliotecă. Dar acolo a mai fost și o grădiniță, o brutărie și chiar și o discotecă. În timpul inundațiilor catastrofale din anul 2005 aici au fost depozitate tone de ajutoare și de materiale de construcție aduse sinistraților.
După atâția ani de neglijare se întrevede și finalizarea lucrărilor de renovare și de consolidare a conacului pentru a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
Conacul familiei Mocioni a fost conceput de arhitectul Mór Kallina și finalizat în anul 1750.
Termenul de finalizare al lucrărilor de restaurare ar fi trebuit să fie acum la finalul lunii aprilie 2024 dar o seamă de chestiuni neprevăzute au apărut pe parcurs. O parte pot fi puse pe seama constructorului dar au fost și din cele ce nu puteau fi prevăzute fiind necesare nu mai puțin de zece modificări sau de rectificări ale proietului inițial.
Luni la prânz președintele Consiliului Județean Timiș, ALin Nica, a dat explicații ample despre lucrare și espre absorbția fondurilor obținute prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA pentru reabilitarea și refuncționalizarea Conacului Mocioni.
Conferința de presă s-a desfășurat chiar în mansarda conacului pentru a se vedea la fața locului ce s-a făcut și ce mai urmează. Despre parcursul și rezultatele proiectului, au mai vorbit managerul unității de implementare a proiectului și reprezentanți din partea constructorului și a proiectantului.
Programul de revitalizare culturală a Conacului Mocioni de către partenerul cultural prevee a acesta să găzduiască rezidențe artistice și educație pentru patrimoniu dar și alte activități culturale. Obiectivul proiectului depășește simpla reabilitare fizică și caută să revitalizeze viața economică socială a întregii zone prin atragere de vizitatori ce ar putea venii chiar și de peste hotare.
Tot în clădirea conacului va fi adăpostită și o colecție muzeală cu elemente din viața comunității și regiunii.
Granturile SEE atrase reprezintă contribuția principală a Islandei, Principatului Liechtenstein și al Regatului Norvegiei.
Cele trei state au adus aproape 10 milioane de lei din cele 17 milioane cât va fi costul final al lucrării. Diferența o reprezintă fonduri guvernamentale dar și aportul Consiliului Județean.
Până la acest moment mai mult de 75 de procente din lucrări sunt finalizate iar pân la finalul anului se va termina întregul ansamblu arhitectural.