-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Comunitatea maghiară din Timișoara i-a omagiat pe eroii de la 1848

De 27 de ani, de la schimbarea regimului politic de la noi din țară, la fiecare 15 martie se marchează în mod solemn momentul izbucnirii revoluției maghiare de la 1848.
Această adevărată „primăvară a popoarelor”cum mai este cunoscută în istoriografie, este totodată momentul de naștere al conștiinței naționale moderne la majoritatea națiilor europene. Toți maghiarii de pretutindeni sărbătoresc acestă zi națională indiferent pe ce meridian se găsesc.

La noi în oraș organizația locală UDMR a avut oaspeți din alte județe și împreună au adus un pios omagiu revoluționarilor ce au vrut să schimbe soarta marilor imperii de acum mai bine de un secol și jumătate în urmă.

István János Antal deputat al UDMR de Constanța în Parlamentul României, și Lóránt Antal președintele Conferinței Tinerilor Maghiari din România venit de la Cluj au ținut să fie alături de colegii din Timișoara pentru a depune flori la mai multe monumente din urbe.

depunere coroane revolutia 1848 (7)

S-a început, ca de obicei, la bustul lui Eftimie Murgu de lângă Palatul Administrativ al județului, unde fruntașii maghiari au depus corone de flori iar Halasz Francisc a ținut un scurt și emoționant discurs despre însemnătatea anului revoluționar 1848 și despre activitatea de om politic a bănățeanului Murgu omagiat în egală măsura de maghiari și de români. Aici au mai depus flori și subprefectul Daniel Cristian Franțescu dar și Zoltan Marossy din partea Consiliului Județean.

depunere coroane revolutia 1848 (8)

 

Un alt loc de oprire în oraș a fost la placa memorială montată pe casa natală a celui ce a fost Klapka Gyorgy, de pe strada Praporgescu nr 2 ce străjuiește piața Sfântul Gheorghe, cunoscut militar ce a sprijinit cu arma în mână Revoluția de la 1848.

depunere coroane revolutia 1848 (11)

Momentele culminante al manifestărilor s-au ținut în parcul din cartierul Freidorf unde se înalță un ansamblu statuar ce amintețte de poetul național maghiar Petőfi Sándor și el un martir al bătăliilor din Ardeal împotriva armatelor țariste venite să înăbușe revoluția.
În Timișoara, 15 martie are o multiplă semnificație. În afară de izbucnire revoluției de acum 169 de ani se mai implinesc 105 ani de la ridicarea monumentului Petőfi dar și un moment mai întunecat care-l reprezintă prima vizită a împăratului Franz Josef de acum 165 de ani la ridicarea coloanei ce se ridica în epocă în piața Libertății. Autoritățile austriece o numeau coloana recunoștiinței dar etnia maghiară a considerat-o coloana rușinii. Timișoara a fost locul cu cea mai lungă confruntare militară a revoluției, doar asediul orașului a durat nu mai puțin de 107 zile de asediu greu. La 9 august 1849 la incheierea asediului practic se și încheie revoluția. Aici a fost ultima mare bătălie ce a dus la înăbușirea visului de libertate maghiar.

Iată cum doi mari revoluționari bănățeni Eftimie Murgu și Klapka Gyorgy sunt omagiați chiar în orașul revoluției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Franzdorful industrial de la poalele Semenicului a devenit în timp Văliugul turistic de azi

Ce bănățean să fii să nu fi auzit, măcar în treacăt, despre Văliug? Numele este așa de cunoscut încât unii nici măcar nu-și mai...

Expoziție ,,Eva’’ de Mátyás László la Galeria Brăteanu își așteaptă vizitatorii

Galeria de artă Brăteanu a găzduit vernisajul expoziției de pictură, desen şi modelaj ,,Eva’’ a artistului vizual Mátyás László. Printre distinşii invitați s-au...

Citește și :