Comuna Criciova este cu sute de ani în urmă, nobilii revendică cetatea Jdioara

1230

Până cu un sfert de secol în urmă nu era deloc bine să ai rude cu sânge albastru. În epoca de tristă amintire se căutau tineri tovarăși destoinici cu origine sănătoasă. Iar cei din clasa explotatoare burghezo-moșierească erau repede reeducați. Mulți copii de la sat au fost opriți să meargă la școli mai înalte din motive stranii, de cele mai multe ori scornite. Dacă părinții sau neamurile aveau un hectar de pământ în plus erau considerați chiaburi.

Pentru tinerele generații sună totul ciudat, ca în filmele proaste de propagandă. Sau ca în povestirile bunicilor. Noroc că acele vremuri au apus cam de tot. Și ar trebui sa rămână doar în acele povești și în cărțile de istorie. Copii din zilele de azi pot măcar să se joace sau să viseze cum e să fii cavaler sau chiar nobil.

Jdioara, unul dintre micile satele de pe valea Timișului are un număr impresionant de… nobili. Aproape 70 de copii au primit luni, titlul de „Cavaler al Cetății Jdioara” și diploma de “Castelan al Cetății”. Este vorba despre copiii de clasa a II-a de la Liceul teoretic “David Voniga” din Giroc și de la Școala cu clasele I-VIII din Criciova.

Ei au participat, în prima zi a săptămânii “Altfel”, la un program inedit. Este vorba despre un proiect intitulat “Istoria Altfel – Cetatea Jdioara”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și realizat împreună cu Asociația Arheovest, trupa Peregrinii,TM Archery, Asociația Pentagon și Primăria Criciova, cu sprijinul Muzeului Banatului și al Universității de Vest.

Vreme de mai bine de o jumătate de zi, cei mici au avut parte de o adevărată aventură cu iz medieval. Ei au participat la o excursie ghidată până la ruinele cetății Jdioara, excursie în care au aflat informații nu doar despre istoria locului, ci și despre flora și fauna zonei, pentru ca mai apoi să ia parte la ateliere interesante și… provocatoare. Cei mici au învățat să tragă cu arcul, să cânte muzică medievală, să modeleze și… să se lupte precum războinicii din vechime.

“A fost o adevărată provocare pentru noi și o aventură pentru copii. Prin acest proiect am vrut să facem cunoscut acest loc despre care putem spune, fară să riscăm să sune prea pompos, că este o adevărată comoară pentru județul Timiș. E natură, e legendă, e istorie…. Ceea ce am făcut împreună cu partenerii noștri e doar un prim pas în promovarea unui spațiu care merită mult mai mult”, spune Victor Bunoiu, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și coordonator al proiectului.

Și cum un astfel de proiect trebuie să lase urme nu doar în sufletele celor care au luat parte la el, în urma acestora a rămas o… capsulă a timpului: un afiș care poartă semnăturile tuturor participanților la acest eveniment a fost îngropat, pentru urmași, la poalele Cetății.

Iar acum dacă elevii au fost ridicați la ranguri nobiliare, ar face bine să se doteze cu armuri, paloșe, sulițe și evident armăsari, neapărat năzdrăvani. Apoi să treacă la fapte. Că ce altă treabă are un cavaler ce se respectă, decât să se lupte cu balaurii și să salveze domnițe prizoniere prin diverse turnuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.