Primăria Dumbrăvița oferă gratuit, tuturor locuitorilor comunei, compostoare de gunoi menajer, unde locuitorii comunei îşi pot face acasă îngrăşământ natural.
Eco Compostorul este folosit pentru transformarea resturilor de alimente sau plante, în îngrășământ natural, care este excelent pentru hrănirea suplimentară a culturilor din grădină. Pentru a intra în posesia unui asemenea compostor, locuitorii comunei Dumbrăviţa, sunt aşteptaţi la Biroul Tehnic, de la mansarda primăriei, cu cartea de identitate.
Mai avem puţin şi intrăm în primăvară, de aceea este important de știut că aceste Eco Compostoare ar trebui instalate înainte de curățenia de primăvară, atunci când fiecare gospodar va începe toaletarea copacilor și curățarea grădinilor. Compostul este ceea ce rămâne după descompunerea plantelor şi a altor organisme vii – o substanţă închisă la culoare, sfărâmicioasă şi de consistenţa pământului – excelent îngrăşământ pentru plantele din jurul casei şi pentru pământul din grădină.
Dumbrăviţeni, grăbiţi-vă să achiziţionaţi un astfel de Eco Compostor, deoarece este foarte important să aveţi aşa ceva în gospodărie.
Avantajele Eco Compostorului
* Este o cale uşoară de a recicla gunoiul din curte şi din bucătărie şi de a reduce cantitatea de gunoi nefolositor cu care încarci tomberonul.
* Protejezi mediul înconjurător!
* Economiseşti banii pentru îngrăşăminte şi îţi transformi grădina într-una eco. Ce poate fi folosit pentru compost?
* Pot fi utilizate majoritatea resturilor din casă sau grădină: frunze din copaci, arbuşti, tufişuri, paie sau iarbă, legume sau fructe, coji sau resturi de legume
* Bălegar de grajd, rumeguş, talaş de lemn, ace de brad, cenuşă, pene de pasăre, păr sau alte produse biodegradabile
* Zaţ de cafea, coji de alune, coji de ouă.
Mihaela Păunescu
sursa: Dumbrăviţa TV.