Comisia Europeană promovează Carpaţii şi zimbrii pe care îi pot întâlni aici turiştii.
„Ai fost vreodată în munţii României? E posibil să vezi zimbri, cele mai mari mamifere terestre sălbatice din Europa”, scrie pe pagina de Facebook a Comisiei Europene.
Reprezentanţii Comisiei Europene amintesc că zimbrii străbăteau continentul liberi, dar din 1920 au început să fie vânaţi ajungând aproape de dispariţie.
Comisia Europeană adaugă că un proiect de conservare finanţat de UE e menit să ajute zimbrii, dar şi să creeze oportunităţi de eco-turism pentru economia locală.
Populaţia europeană de zimbri a ajuns aproape de extincţie în 1927, când mai rămăseseră doar 54 de exemplare, toate în captivitate.
Proiectul din România, finanţat cu fonduri europene, a început în 2011 cu un studiu de pre-fezabilitate, în zona Armeniş-Ţarcu, din Caraş Severin, care a fost selectată pentru reintroducerea zimbrului european.
Autorităţile locale de aici au oferit 70 de hectare de teren şi 60 de hectare de pădure pentru prima etapă a proiectului.
Din mai 2014, când primele 17 exemplare de zimbru au fost eliberate în parcul natural, populaţia de zimbri din zonă a ajuns la aproape 200 de exemplare.