S-au împlinit cinci luni de durere şi deznădejde pentru cei care şi-au pierdut rudele sau prietenii în urma incendiului din Colectiv. Cele 64 de vieţi răpite de incendiul din 30 octombrie au fost comemorate în faţa clubului din centrul Capitalei. „Românii au uitat de Colectiv”, spun cei care au mers acolo.
„(Credeţi că au uitat românii de Colectiv?). Da, şi e trist. Asta e. Din păcate, România nu s-a trezit. Sperăm că se va trezi cândva”, a spus o tânără aflată în faţa clubului pentru DIGI 24.
Între timp, cei care au reuşit să scape cu viaţă din incendiu spun că autorităţile nu-i ajută cu nimic să se vindece. Ar fi primit kit-uri medicale inutile şi cu întârziere.
70 de kituri medicale, pachete cu produse speciale pentru îngrijirea arsurilor, au ajuns la răniţii din Colectiv în luna ianuarie. Deja, nu le mai erau utile victimelor.
Alex Plîngu, rănit în incendiul din Clubul Colectiv: „Primul kit a fost o glumă, pentru că am primit betadină, nu mai ţin minte… spirt, pansamente, şi noi deja trecusem de faza respectivă şi aveam nevoie de anumite creme. În schimb am avut nişte creme foarte proaste şi foarte slabe”.
Ministerul Sănătăţii a decis atunci ca fiecare pacient să primească un kit personalizat. A durat încă o lună până ca noile produse să ajungă la răniţi.
Marius Ion, asistent logistică la Crucea Roşie: „Au fost câteva probleme, cu întârzieri pentru că au fost foarte greu de procurat medicamentele, din partea Unifarm, iar astăzi sau mâine urmează să iau legătura cu o farmacie importantă din Bucureşti, o farmacie care are, cred, cele mai mici preţuri”. De cealaltă parte, compania Unifarm nu ştie nimic de nemulţumirile beneficiarilor.
Adrian Ionel, directorul companiei Unifarm: „Nu ne oprim nici noi, nici Crucea Roşie până nu definitivăm acest tratament şi până ce ultimul pacient nu este vindecat complet. Sunt kituri la care se lucrează permanent şi care pleacă aproape zilnic către pacienţi”.
Însă, Crucea Roşie îi îndrumă pe pacienţi spre noul furnizor.
Marius Ion, asistent logistică la Crucea Roşie: „Ei să meargă să-şi ia medicamentele de la farmacie, în baza reţetei prescrise de medic şi a buletinului, urmând ca noi, Crucea Roşie, să achităm către farmacie valorile la sfârşit de lună”.
Până ce autorităţile române vor reuşi să se-nţeleagă, ajutorul concret şi la timp vine din străinătate.
Alex Plîngu: „Belgienii ne-au adus nişte costume compresive, care chiar sunt folositoare”.
Aproape 200 de kituri au fost distribuite până acum spitalelor din Bucureşti în care se recuperează răniţii din Colectiv.
Sura: DIGI24.ro