Joi, 22 martie a.c, ministrul afacerilor interne, Carmen DAN, a condus comandamentul convocat la sediul MAI, în contextul avertizărilor de fenomene hidrometeorologice severe. La ședința, organizată în sistem videoconferință cu prefecții din zonele vizate, au participat reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.
Astfel, în contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor COD GALBEN și COD PORTOCALIU de ninsori abundente, intensificări ale vântului, temporar viscol şi vizibilitate scăzută care vizează sudul țării, MAI a solicitat comitetelor pentru situații de urgență activate la nivelul județelor să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea şi intervenția operativă în eventualitatea producerii unor situații de risc pentru populație.
De la momentul emiterii codurilor, MAI a mobilizat peste 13.500 de pompieri, jandarmi și polițiști și a direcționat forțe și echipamente suplimentare în județele aflate sub avertizare.
Cea mai dificilă situație se preconizează a fi în Muntenia, inclusiv în zonele și localitățile unde au fost înregistrate inundații în ultimele două săptămâni.
”Suntem toți într-o fază de pregătire a intervenției și vreau să profitați de aceste ore rămase până la noapte pentru a analiza încă o dată riscurile asupra comunităților, care sunt zonele unde pot să apară blocaje și foarte important, evitarea expunerii persoanelor vulnerabile. În mod normal nu ar trebui să fie o perioadă foarte îndelungată de vreme severă, dar nu aș vrea nici un moment să avem vieți omenești expuse pericolului.”, a transmis ministrul Carmen Dan.
MAI a solicitat prefecților din județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Constanța și Tulcea atenție sporită pentru că aici există un risc în plus din cauza topirii zăpezii care va genera un debit mai mare inclusiv pe afluenții Dunării, fluviul având deja o cotă ridicată.
De asemenea, Carmen Dan a subliniat importanța cooperării dintre structurile MAI și celelalte autorități pe parcursul valabilității codurilor, solicitând Poliției Române să schimbe rapid informații cu reprezentanții CNAIR pentru a putea decide închiderea preventivă a drumurilor care devin periculoase pentru circulație.
Un alt aspect discutat în cadrul Comandamentului a vizat posibilele efecte ale restricționării traficului rutier în condițiile în care la ultimul episod de iarnă care a vizat întreaga zona a balcanilor, au fost probleme și în Bulgaria și implicit au fost câteva zile în care circulația TIR-urilor a fost oprită temporar. Ulterior, când s-a ridicat restricția s-au creat aglomerări în punctele de frontieră. În context, ministrul afacerilor interne a solicitat Poliției de Frontieră să fie în legătură permanentă cu autoritățile bulgare. De altfel, prin Centrul Comun de Contact Giurgiu s-a primit informația de la autoritățile bulgare că circulația autovehiculelor cu masa mai mare de 12 tone pe DN 1-2 Ruse-Razgrad și DN 1-5 Ruse-Byala a fost restricționată pentru deszăpezire.
MAI recomandă conducătorilor auto să asculte și să respecte indicațiile autorităților, să nu se aventureze pe drumuri închise din cauza viscolului sau zăpezilor pentru că intervențiile pentru salvarea lor pot pune în pericol chiar viața salvatorilor.