Regia a cerut declanașarea procedurii în instanță. Totul din cauza datoriilor de peste 320 de milioane de lei. Se blochează astfel și executările silite.
„Înseamnă că toate resursele Coltermului vor fi redirecționate către asigurarea serviciului de furnizare a agentului termic către populație. Este un proces de reconstruție a încrederiii, între clienți și companie, între creditori și companie. Este o procedură de protecție și este asigurarea continuării serviciului și abonații Colterm nu vor fi afectați de intrarea în insolvență”, a declarat, luni, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Primarul a adăugat și că insolvența nu mai putea fi evitată din cauza creșterii prețurilor la energie.
Update: Frtiz așteaptă în continuare sprijin guvernamental
Situația Colterm nu va fi depășită doar prin insolvență. O recunoaște și primarul, care spune că așteaptă în continuare sprijin guvernamental.
„Este nevoie și de intervenția Guvernului. Peste tot în țară suntem confruntați cu o criză de prețuri, mai ales la gaz. Noi, în iulie, plăteam 270 lei pe megawat oră, acum am ajuns la 830. Am trimis, astăzi, o adresă către Prefectură cu rugămintea de a transmite mai departe pentru a primi cărbune din rezerva de stat. (…) Încercăm să creștem acum ponderea cărbunelui, ceea ce creează alte probleme fiindcă acolo o să vină la plată și certificatele verzi și de aceea ne-ar ajuta foarte mult rezerva de stat”, a mai spus Fritz.
Tribunalul Timiș este instanța care trebuie să decidă intrarea companiei în insolvență. Odată apobată procedura, datoriile regiei se vor bloca. Așadar, furnizorii și ANAF nu vor mai putea adăuga penalități la întârzierea plăților. Însă datoriile istorice tebuie plătite. Edilul șef a vorbit și despre o majorare a prețului gigacaloriei pentru abonați care, în opinia lui, nu mai poate fi evitată.