Utilizarea excesiva de antibiotice de ultima generatie in mod nejustificat, fara efectuarea de analize de laborator care sa dovedeasca necesitatea si eficienta tratamentului, reprezinta o crima impotriva umanitatii si o deturnare de fonduri de la CNAS prin recomandarea nejustificata de medicamente.
In Romania este mai usor sa obtii o cutie de antibiotice decontate de CNAS decat sa iti faci analiza care dovedeste necesitatea ei pe motiv ca nu exista plafon.
Cauzele acestei situatii dezastruoase includ lipsa unei abordari sistematice integrand toate partile implicate: inexistenta unui sistem de sanatate eficient, slaba constientizare in randul personalului medical, precum si lipsa de informare a populatiei.
In acest context, Colegiul Pacientilor cere urgent CNAS si Ministerului Sanatatii urmatoarele masuri:
- eliminarea restrictiilor de plafon pentru testarile bacteriologice si analize de laborator, cu efect imediat.
- crearea de urgenta a unui sistem de raportare a rezistentei la antibilotice la nivel national pe modelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
- raportarea datelor in sistemul GLASS (Global Antimicrobial Resistance Surveillance System) al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis un avertisment global privitor la implementarea unor masuri urgente de control al rezistentei microbiene.
Cele mai frecvente bacterii rezistente sunt in acest moment: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, urmata de Salmonella spp.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in randul pacientilor supecti de infectii in sange, proportia bacteriilor rezistente la cel putin unul dintre cele mai comune antibiotice variaza intre zero si 82%.
Rezistenta la Penicilina, un medicament utilizat de decenii la nivel mondial pentru tratarea pneumoniei, s-a constatat o incidenta a tulpinilor rezistente de pana la 51% in randul tarilor care au furnizat date.
Intre 8% si 65% dintre infectiile cu E. coli asociate cu infectiile sistemului urinar prezinta rezistenta la Ciprofloxacin, unul dintre cele mai comune antibiotice utilizate la tratarea acestor afectiuni.