3 C
Timișoara
vineri 15 noiembrie 2024

Colegiul Bănățean are de toate, mai puțin încă zece clădiri VIDEO

Una din cele mai mari școli, de fapt un adevărat complex educativ, așa cum este celebrul Colegiu Bănățean, are cam tot ce este nevoie pentru a porni anul școlar. Cu o „mică” excepție, așa cum glumește amar, directorul Sorin Ionescu. Totul ar fi bine dar ar trebui încă zece clădiri! Poate una din cele mai mari școli din județ face eforturi ca teribila gripă asiatică să nu facă noi victime. Se igienizează se curăță săli și holuri. Grupurile sanitare strălucesc de curățenie. Pe holuri sunt linii galbene și roșii ce îndrumă elevii pe mai multe căi bine delimitate. Chiar și curtea este trasată cu binecunoscutele distanțe de 1,5 metri pentru a intra în reflexul tuturor să se distanțeze. Coșurile de gunoi poartă inscripții foarte clare.

Pentru a spori capacitatea colegiului și numărul de clase au fost aduse containere modulare ce au fost montate în una din curțile interioare. Din acest joc de cuburi uriașe au rezultat încă șase săli de clasă cu două grupuri sanitare independente de restul școlii. Oferă tot confortul atât pe timp călduros cât și pe timp de iarnă. Soluția deja a fost testată în alte unități și funcționează perfect.

Pare prea frumos pentru a fi totul în regulă. Este o evidență prea simplu de observat că nu totul este ca la această școală etalon. La sate, mai cu seamă cele mai mici sau îndepărtate situație este mai complicată. Mai ales la conectarea la rețelele de apă potabilă și de canalizare încă sunt mari probleme.

Despre situația de la Colegiul Bănățean ne dă câteva date directorul Sorin Ionescu.

– Domnule profesor, mai sunt puține zile până la deschiderea anului de învățământ. Dar de data asta va fi altfel. Ce înseamnă acest „altfel” în școala pe care o conduceți?

– În primul rând trebuie să fim mult mai atenți la tot ce înseamnă igienă. Igiena copiilor dar și a cadrelor didactice. Trebuie să fim foarte atenți la toate măsurile de distanțare încât să ele să fie respectate și să prevină apariția unor focare de Covid 19. Pe de altă parte apare și un experiment didactic nou. Este vorba despre acest învățământ hibrid în care o parte a din copii vor fi la școală iar o altă parte va asista de acasă la predarea lecțiilor.

– Cum se stabilesc acești elevi care rămân acasă și cei ce vin la școală? Pe ce criterii?

– Criteriul este foarte simplu. Primii 15 vin în prima săptămână, următorii 15 vin în săptămâna următoare. Desigur că avem și un procent de 16 la sută dintre elevii din această școală a căror părinți spun că preferă eclusiv varianta on-line. Așteptăm precizările Ministerului Educației, astfel încât să putem pentru acești copii să avem doar partea on-line.

– Se văd pregătiri în școală. Se muncește de zor. Ce ar mai fi nevoie? Sau ce este mai complicat de rezolvat?

– Sigur că sunt foarte multe lucruri de care mai este nevoie. Cred că în primul și primul rând ar mai fi nevoie de vre-o zece clădiri pentru ca toți elevii să intre. Pentru a respecta toate acele măsuri de distanțare. Sigur că lucrăm în aceste zile la cablare pentru a putea transmite on-line toate lecțiile și sigur că trebuie cadre didactice sănătoase care să poate să fie în permanență la școală și să fie prezente și on-line.

_ Cadrele didactice sunt în general bine pregătiți și pe parte de informatică chiar dacă nu e specialitatea lor. Dar baza materială, calculatoare ori laptopuri, camere de imagine ș.a. sunt asigurate de școală? Și în ce măsură?

– Într-o oarecare măsură da! În sensul că avem 92 de săli de clasă în care vom avea calculatoare cu camere web pregătite pentru a trasmite. Dar nu putem însă asigura câte un laptop pentru fiecare cadru didactic ca să poată transmită lecția. Și de asemenea nu putem asigura accesul la toate platformele educaționale, cunoscând că unele sunt contracost. Nu avem prevăzute fonduri pentru așa ceva. Vom utiliza Google Meet și Zoom-ul care au mai fost folosite și în perioada anterioară.

– Să vorbim de partea medicală. Pe timpuri existau acei medici, (chiar și stomatologi) dar și asistenți medicali școlari. Care mai este situația acum, în această perioadă?

– În partea medicală, pentru cei aproape 2500 de elevi, avem trei cadre medicale. Un medic și două asistente care ne-au ajutat și în perioada de evaluare națională dar și în perioada bacalaureatului. Sigur că ne-am dori mai mult dar asta este resursa pe care o avem în acest moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Misterioasa descoperire făcută de muncitori la o linie de cale ferată din Timișoara

Mai multe oase au fost găsite de muncitorii la calea ferată. Oasele erau învelite într-o bucată de material și erau îngropate pe bulevardul Republicii,...

Educația de mâine, în dezbatere la Universitatea Politehnica Timișoara

Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara a găzduit conferința „Connecting Bridges: designing the education of tomorrow”, un eveniment organizat de Centrul de Consiliere și Orientare...

Citește și :