Colecții ale opoziției culturale: Memorialul Revoluției, Ion Monoran, Lucian Ionică

397

În proiectul academic internațional COURAGE – interconectarea colecțiilor care realizează ” o cercetare legată de moștenirea bogată și variată pe care a lăsat-o opoziția culturală din fostele țări comuniste din Europa de Est prin analizarea și compararea colecțiilor de opoziție culturală”, trei dintre studiile / colecțiile antologate într-o uriașă bază de date digitală despre oamenii și instituțiile care nu s-au aliniat logicii sistemelor comuniste au legătură directă cu Timișoara și cu momentul Revoluției române din decembrie 1989.

Memorialul Revoluției

” Colecția care se găsește în cadrul Memorialul Revoluției 16-22 decembrie 1989 din Timișoara are o dimensiune civică și etică distinctă și cu totul remarcabilă pentru instituţionalizarea memoriei trecutului recent al României.  Monumentele, spațiile expoziționale, obiectele, documentele, fotografiile şi mărturiile care se regăsesc în această colecție ilustrează autenticitatea revoltei populare care a început în orașul Timișoara. Mai precis, colecția ilustrează atât proporţiile uriaşe ale represiunii armate din acele zile, cât și extraordinară rezistență cetățenească pe care autoritățile comuniste din orașul-etalon pentru căderea comunismului din România au fost nevoite să o înfrunte. Tot aici se află și un centru de cercetare și o editură care asigură o activitate constantă ştiinţifică şi editorială menită să pună în valoare întregul patrimoniu istoric aflat în administrarea Memorialului Revoluției 16-22 decembrie 1989.”

Studiul amplu cu privire la Memorialul Revoluției 16-22 decembrie 1989 se găsește la următoarea adresă online: http://ro.cultural-opposition.eu/registry/?uri=http://courage.btk.mta.hu/courage/individual/n37720

Ion Monoran

” Colecția Ion Monoran include 719 file cu poeme scrise de mînă sau la mașina de scris. De asemenea, conține alte cîteva sute de pagini cu ciorne ale diferitelor texte scrise de Ion Monoran. Alături de acestea, în colecție se mai regăsesc aproximativ 30 de pagini care reprezintă jurnalul pe care Ion Monoran a reușit să-l redacteze în perioada în care făcea serviciu militar obligatoriu. Este un manuscris care are o reală valoare istorică datorită faptului că este unul dintre puținele jurnale scrise chiar în perioada respectivă și păstrate până astăzi, dar care nu a fost niciodată publicat. In sfârșit, există 132 de articole semnate de Ion Monoran și apărute în ziarul Timișoara și mai mult de 100 de articole despre acesta, publicate în ziare, reviste și antologii. Colecția Ion Monoran aflată în posesia familiei acestuia include și copiile a 78 de pagini din dosarul de urmărire informativă a acestuia, care se păstrează în original în Arhiva CNSAS. În aceste pagini sînt consemnate procedurile de urmărire ale acestuia în perioada regimului comunist.”, se menționează în descrierea cu privire la conținutul colecției unuia dintre cei mai importanți oameni pentru mișcarea revoluționară din decembrie 1989 din Timișoara.

Colecția Ion Monoran documentează profilul intelectual al unuia dintre liderii mișcărilor culturale underground din Banat, care a devenit, datorită capacității sale de a cataliza acțiunea mulțimii adunate pe străzile Timișoarei pe 16 decembrie 1989, una dintre personalitățile marcante și incontestabile ale Revoluției Române.

Adresa online din registrul/ catalogul digital la care poate fi accesat acest studiu este următoarea: http://ro.cultural-opposition.eu/registry/?uri=http://courage.btk.mta.hu/courage/individual/n10295

Lucian Ionică

Colecția privată Lucian Ionică este una dintre puținele colecții de instantanee din timpul celor mai tensionate și mai febrile zile ale Revoluției Române din decembrie 1989 în orașul Timișoara, locul în care s-a declanșat revolta populară împotriva dictaturii comuniste. Documentele fotografice aflate în această colecție păstrează atât memoria momentelor dramatice de dinaintea schimbării de regim, cât și din zilele imediat următoare căderii dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, când brusca libertate de exprimare a produs momente nu mai puțin semnificative pentru istoria recentă a României.

Adresa online la care poate fi consultat studiul despre colecția privată de fotografii de la Revoluția Română din decembrie 1989 a lui Lucian Ionică este aceasta: http://ro.cultural-opposition.eu/registry/?uri=http://courage.btk.mta.hu/courage/individual/n18306

Toate cele trei studii la care s-a făcut referire mai sus – dar și alte cîteva zeci care au legătură directă cu România, precum și alte cîteva sute care sunt legate de diverse experiențe ale nealinierii la regulile dure ale regimului comunist din țările de dincoace de Cortina de Fier – se pot studia accesînd această adresă: http://ro.cultural-opposition.eu/

Fiecare dintre poveștile colecțiilor care sunt incluse în acest registru digital are, de asemenea, și o versiunea în limba engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.