Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

30

Compania RETIM în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș și toate primăriille asociate au lansat campania de informare-conștientizare  “Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală”.

Prin această campanie ne dorim ca toți cetățenii să înțeleagă că au o responsabilitate și o obligație legală față de modul cum colectează deșeurile.Doar colectarea separată ne dă posibilitatea creșterii cantității de deșeuri reciclate și implicit a reducerii cantității de deșeuri depozitate.

În momentul de față din  miile de tone de deșeuri care sunt colectate lunar de către RETIM în zonele de operaredin județul Timiș, doar o mică parte pot fi reciclate. Din neglijență sau nepăsare, deșeurile sunt aruncate amestecate în containere sau la întamplare, iar această situație face imposibilă sortarea și reciclarea.

Infrastructura disponibilă

În localitățile din județul Timiș există un sistem de colectare a deșeurilor municipale compus din pubele și containere separate pentru diferite categorii: recipiente galbene/saci galbeni, clopote verzi, compostoare (doar in mediul rural), precum și recipiente negre. Acestea sunt puse la dispoziția generatorilor de deșeuri fie la gospodăriile inviduale sau sedii de firmă, fie în spațiile comune de la blocuri.

Prin urmare, există toate conditiile, dareste absolut necesar ca și cetatenii să respecte un set minim de reguli de colectare separată, reguli simple care sunt comunicate pe toate mediile disponibile– https://retim.ro/utile/ghid_tm/

Ca mod de lucru, echipajele RETIM vor folosi un sistem de etichetare a recipientelor care conțin deșeuri colectate necorespunzător, iar în final orice recipient neconformnu va fi ridicat.

Etapa 1 – O ETICHETĂ GALBENĂ se va aplica pe recipientele care conțin alt tip de deșeuri decât cele pentru care sunt dedicate. Această etichetă va conține și un marcaj care va arăta care este tipul neconformității, iar cetățenii să înțeleagă unde au gresit. În această etapă deșeurile vor fi colectate de către echipajele RETIM.

 

 

 

Etapa 2 –O ETICHETĂ ROȘIE va fi lipită pe recipientele în care se constată că deșeurile sunt colectate amestecat. În această situație recipientele NU vor mai firidicate, iar pe eticheta rosie va fi precizat motivul necolectării. În acest caz, cetățenii sunt rugați ca până la viitoarea colectare să sorteze corect deșeurile, informându-se mai bine în ceea ce priveste regulile de colectare separată – link ghid

 

ATENTIE! Autoritățile locale vor efectua controale și vor aplica amenzi conform legislației în vigoare, fiind sancționată necolectarea separată a deșeurilor.

Concluzii

Rețineți! Colectarea separată a deșeurilor este o obligație legală, conform Legii 101/ 2006. Pentru ca demersurile noastre, ale tuturor, să fie încununate de succes apelăm și la spiritul civic al cetățenilor care sunt rugați să sesizeze autoritățile despre orice nereguli constatate la punctele de colectare a deșeurilor. De asemenea,dacăsunt probleme la ridicarea deșeurilor de către operatorul RETIM se sesizeaza această situație, fiind realizate fotografii sau video carese trimitla următoarea adresă : contractare@retim.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.