Colectarea selectivă a ambalajelor din sticlă ar trebui să devină o obișnuință a oricui

179

Una dintre problemele cele mai mari cu care se confruntă firmele specializate ce se ocupă de adunarea deșeurilor este cea a colectării și neutralizării sticlelor și a deșeurilor de sticlă. Acestea sunt printre principalele componente ale sacului de care se debarasează cetățeanul obișnuit.

În mod normal nu ar trebui să reprezinte o problemă. Sticla este complet reciclabilă. La temperaturile înalte la care se topește nu scapă nici un fel de microbi, virusuri sau alte componente ce ar putea fi dăunătoare sau toxice. O sticlă nou turnată, din deșeuri, este total sterilă, curată și se poate folosi din nou cu la fel de mare încredere ca cea obținută în mod clasic, din materii prime din natură (nisipurile speciale). Deci toată lumea ar trebui să încurajeze adunarea acestora în mod responsabil. Ar trebui ca cetățenii să aibă un mai dezvoltat reflex al selectării acestor sticle. Nu ar strica nici o simplă clătire a lor de urmele lichidelor ce au fost în interior.

Dar măcar dacă știu că există în locuri bine stabilite containere verzi, tot este un mare pas înainte. Culoarea verde este destinată sticlelor. Pentru a elimina orice fel de confuzii este bine de știut că la ceea ce se numește în mod generic ”sticle” nu se includ și recipientele de plastic.

La noi în oraș, Retim are o mai veche preocupare pentru acest tip de deșeu.

RETIM Ecologic Service a amplasat în Timişoara recipiente verzi sub formă de clopot, special destinate colectării sticlelor şi borcanelor, albe sau colorate (NU STICLĂ SPARTĂ DE LA GEAMURI). Aceste containere au fost amplasate în locuri cu trafic ridicat din cartierele oraşului, în apropierea supermarket-urilor sau în staţiile importante ale mijloacelor de transport în comun. Ele sunt destinate colectării exclusive a ambalajelor din sticlă.

În aceste „clopote” verzi nu sunt colectate PET-uri, „sticle de plastic” aşa cum sunt acestea cunoscute în vorbirea curentă, hârtie sau orice alte deşeuri. Containerele de colectare a ambalajelor din sticlă nu trebuie să fie confundate cu vechile containere de gunoi. Cetăţenii sunt rugaţi să cureţe orice urme de resturi alimentare din sticle şi borcane înainte de a le depune în containere.

Containerele sunt monitorizate zilnic şi sunt golite la faţa locului atunci când s-au umplut, conţinutul lor urmând a fi ridicat imediat de utilajele RETIM Ecologic Service. Lista locurilor unde sunt amplasate poate fi consultată pe site-ul firmei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.