Pentru că situația colectării deșeurilor casnice părea la un moment dat că ar scăpa de sub control cei ce au în grijă această problemă au început să gândească soluții pentru viitor ce nu au aplicabilitate imediată.
Este o certitudine că noua generație trebuie educată în spiritul grijii pentru natură și pentru un mediu cât mai sănătos. Dacă adulții sunt tributari ai unui mod de a percepe lucrurile despre protecția habitatului de viață mai învechit, cei de vârstă fragedă pot deprinde aceste bune obiceiuri ca o a doua lor natură dacă are cine să-i îndrume și să le deschidă ochii despre apă curată, câmpuri verzi și curate ori păduri nepoluate.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș ca entitate ce se ocupă de curățenia întregului județ împreună cu RETIM, firma ce curăță, adună și transportă deșeurile au apelat la un mod interactiv de a educa elevii în spirit ecologic. A fost pornită o amplă campanie în școli pentru a mobiliza elevii și să prezinte așa cum văd ei lucrurile despre curățenie prin folosirea culorilor, creioanelor, acuarelelor. Au rezultat sute de desene care de care mai frumoase și pline de fantezie despre cum trebuie selecționat deșeul în mai multe categorii și pus fiecare la tomberonul potrivit.
Cele mai reușite și mai sugestive desene au fost trimise de la școli la organizatori. Aceștia au avut o sarcină grea. Era imposibil de a alege cele mai reușite desene. Au trebuit să fie premiate o mulțime. Expoziția cu zecile de desene se poate vedea în foaierul multifuncțional al Consiliului Județean. Azi a fost rândul specialiștilor, părinților, dascălilor să vadă și să aprecieze munca celor mici. S-au împărțit zeci de diplome de merit atât celor mai harnice școli cât și celor mai talentați copii. Iar când a venit rândul premiilor în obiecte chiotele de bucurie au răsplătit tot efortul organizațional.
Ce-și poate dori un copil în prag de vacanță? S-au împărțit nenumărate biciclete, trotinete moderne cu motor și minunățiile de hoverboard-uri ce parcă merg singure. O fetiță de o șchioapă ne mărturisește că știe să meargă cu așa ceva că doar are deja o placă cu motor acasă. Iar de cea nouă se va bucura sora ei mai mică „dar să mai crească puțin”.
„Ne bucurăm foarte mult de prezența copiilor. Au reușit să-și rupă puțin din timpul lor și să ajungă. Concursul nostru a constat în colectarea de deșeuri selective în familie. Este foarte important să învățăm de cât mai mici care este modul și cum trebuie colectate deșeurile în mod selectiv. Copii au desenat, prin creativitatea lor cum se selectează deșeurile. Premiile au fost 15 trotinete electrice 25 de hoverboarduri și 40 de biciclete. AU participat 17 unități de învățământ din județul Timiș din zona unu și zero. Au fost înscriși peste 850 de copii” a explicat esența acțiunii pentru elevi de azi, Florin Stănescu reprezentant al RETIM-ului.
Evenimentul cu numele generos de „Colectam selectiv în familie” organizat de către RETIM împreună cu ADID Timiș a oferit premii în valoare de 60.500 lei.