A început școala, așa că a început și haosul în parcările din jurul unităților de învățământ. Părinții din Timișoara și-au făcut obicei în a-și lua copiii de la școală cu mașina, așa că în jurul prânzului, în preajma școlilor, autoturismele umplu parcările și, de multe ori, ocupă și o bandă de circulație.
Mulți dintre directorii de școli se plâng și ei că părinții parchează haotic, așa cum e cazul de la Colegiul Național Bănățean, unde mereu o bandă de circulație este blocată de părinții care așteaptă copiii să iasă de la ore. Nici la Liceul Grigore Moisil, situația nu este diferită.
În timp ce autoritățile timișorene dau din umeri și spun că nu au ce face, administrația din Cluj-Napoca a găsit soluția. Aici au început să funcționeze autobuzele școlare. Astfel, traficul e mai lejer și nu se mai creează ambuteiaje în preajma școlilor.
”A demarat proiectul-pilot „Autobuze/ microbuze cu circuit închis pentru elevii din clasele primare”, dedicat copiilor din clasele 0 – IV. Primăria Cluj-Napoca, în urma inițiativei depusă online și votată de clujeni în cadrul proiectului Bugetare participativă 2017, a realizat acest proiect pilot în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Compania de Transport Public Cluj-Napoca. Astfel, elevii beneficiază de autobuze școlare în care nu circulă altcineva în afara copiilor și a însoțitorilor, dacă este cazul. De asemenea, în fiecare autobuz școlar este prezent un polițist local, pentru a asigura transportul elevilor la școală și către casă în cele mai sigure condiții”, a anunțat Primăria Cluj-Napoca.
Noile autobuze școlare pornesc din 4 cartiere ale Clujului: Zorilor, Mărăști, Gheorgheni și Mănăștur. Autobuzele ii duc pe elevi până la școală, punctele de oprire fiind – în această primă etapă – liceele „Avram Iancu” și „Nicolae Bălcescu”. Autobuzele urmează 5 trasee care se suprapun traseelor obișnuite ale autobuzelor CTP Cluj-Napoca.